IMG_0219.JPG

Posted On November 13, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 1923 Views

Rosetta-lander Philae staat stabiel – ondanks fouten

De afdaling van Rosetta-lander Philae is toch niet zo vlekkeloos gegaan als aanvankelijk gedacht. De sonde stuiterde meerdere keren op het oppervlak, en staat nu verticaal op de komeet 67P. Alles werkt echter naar behoren, zegt ESA, dsus we kunnen de missie nog steeds een succes noemen.

Dat meldde het ruimteagentschap tijdens een persconferentie op donderdagmiddag.

Veel fout

Er is tijdens de afdaling een hoop fout gegaan, stelt missieleider Fred Jansen. Van tevoren wist ESA al dat de aandrijving het niet deed, waardoor er tijdens het landen niet bijgestuurd kon worden. Kort na de landing bleek ook dat de harpoenen niet waren afgeschoten, waardoor Philae zich niet aan het oppervlak kon hechten.

Maar toch goed

Desondanks is de lander wel neergekomen, zegt mission control. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan, want Philae is 2 keer op en neer gestuitert. Nu staat Philae verticaal op het oppervlak, met een van zijn poten de lucht in.

Harpoenen

Vanwege die benarde positie kunnen de harpoenen niet alsnog afgeschoten worden. Daardoor zou teveel risico ontstaan dat de lander alsnog de ruimte in vliegt.

Niet meer boren

Ook is het nu niet meer mogelijk om te boren in het oppervlak van 67P, wat wel één van de hoofddoelen van de missie was. Als de boor nu moet worden geactiveerd, is het niet duidelijk wat er gebeurt met de lander. Mogelijk valt hij dan om is de missie voorbij.

Missie geslaagd!

Toch blijft ESA erbij dat Philae stabiel staat, in ieder geval voor de meeste onderzoeken. Ook maakt de lander inmiddels prachtige plaatjes van zijn landingsplaats, zoals die boven dit artikel. Al met al lijkt de missie beter geslaagd dan men aanvankelijk dacht.

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.