Posted On November 23, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 1851 Views

LIVE: Lancering Futura42-missie naar ISS

Drie astronauten worden vanavond met een Soyuz-raket naar het International Space Station gelanceerd. De Rus Anton Shkaplerov, Amerikaan Terry Virts, en de Italiaanse Samantha Cristoforetti stijgen om 22.01 op vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan, en koppelen 6 uur later aan het ISS aan.

De lancering is hier live te bekijken.

De astronauten zullen 6 maanden in het ruimtestation verblijven op Expeditie 42/43.

Social media

Het is een van de weinige missies waarbij alledrie de astronauten een actief social media-account bijhouden. Samantha Christoforetti is te volgen op Twitter als @astrosamantha, Virts tweet onder @AstroTerry, en zelf de Russische commandant twittert sporadisch iets onder @AntonAstery.

Huidige crew

Het drietal stijgt om precies 22.01 Nederlandse tijd op. Ze vliegen aan boord van Soyuz-vlucht TMA-15M. 6 uur later koppelen ze aan aan het ISS, waar zij de huidige bemanning zullen versterken. Barry Wilmore, Elena Serova en Alexander Samokutyaev zijn sinds september aan boord van het station en zullen nog tot maart blijven.

De nieuwe crew blijft tot mei in het ISS. In de tussentijd zullen zij er diverse experimenten doen en meerdere vrachtschepen binnenhalen. Ook staan in december en januari nog ruimtewandelingen gepland.

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.