htv

Posted On August 19, 2015 By In Ruimtevaart, Video And 1931 Views

LIVE: Japan lanceert HTV-vrachtschip naar ISS

Japan lanceert vanmiddag een H-II-raket met een HTV-vrachtschip als lading. De HTV brengt 4,500 kilo voedsel, water en instrumenten naar het International Space Station. De lancering is hieronder live mee te kijken.

De raket lanceert om 13.50 Nederlandse tijd.

Brood nodig

De lancering is belangrijk, omdat het om een bevoorradingsmissie naar het ISS gaat. Het is de tweede missie naar het ISS sinds een serie mislukte lanceringen eerder dit jaar. Onder andere een Russische Proton-raket en een Falcon-raket van SpaceX ontploften in april en juni kort na de lancering, waardoor er tot twee keer toe een schip met voorraad in vlammen op ging.

Druk

De astronauten kwamen niet direct in de problemen door de mislukte lancering, want er was altijd nog genoeg voorraad aan boord van het ruimtestation. Toch moesten sommige dingen op rantsoen en was de druk hoog om alsnog een succesvolle bevoorrading uit te voeren.

Die kwam in juli, toen een Russisch Progress-schip alsnog aan het station aankwam.

HTV

De HTV is Japans bijdrage aan het ruimtestation. Het is de vijfde en laatste HTV die het land naar het ISS stuurt – het is nog niet duidelijk of Japan later meer vrachtschepen gaat bouwen, nu het ruimtestation langer operationeel blijft. Op dit moment is er één Japanner aan boord van het ISS, Kimiya Yui.

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.