20140219-194533.jpg

Posted On February 19, 2014 By In Ruimtevaart And 6806 Views

India presenteert bemande ruimtecapsule

India heeft een eigen capsule voor bemande ruimtereizen gepresenteerd. Het Indian Space Research Organisation (ISRO) wil de capsule vogend jaar testen. Als India astronauten kan lanceren, wordt het het vierde land ter wereld dat dat kan.

Het betreft nu nog een prototype van de capsule, maar het testmodel moet met de eerste vlucht mee omhoog van India’s nieuwe raket, de Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) Mark III, een verbeterde en zwaardere versie van India’s huidige GSLV die tot 10 ton naar Low Earth Orbit kan brengen.

Vlucht van een week

Die raket wordt naar verwachting in mei of juni door het land gelanceerd. De eerste test van de capsule zal geen mensen of dieren aan boord hebben, zegt het hoofd van ISRO, K. Radhakrishnan.

De capsule wordt gebouwd door Hindustan Aeronautics Ltd, en kan 2 of 3 astronauten ruim een week in de ruimte houden, maar niet buiten Low Earth Orbit.

Tegengewerkt

Het Indiase ruimteagentschap ISRO is al jaren bezig met het opzetten van een bemand ruimtevaartprogramma, maar dat is lange tijd tegengehouden door de politiek vanwege de hoge kosten. ISRO wil zo’n 1,7 miljard euro om het hele programma op te zetten, maar tot nu toe heeft de regering van premier Manmohan Singh zich daar tegen verzet. In plaats daarvan heeft ISRO nu het schamele bedrag van 27 miljoen gekregen om technieken voor bemande ruimtevaart te onderzoeken. Daarvan is nu onder andere deze capsule gebouwd.

Volgens wetenschappers van ISRO moet een bemand ruimtevaartprogramma binnen 7 jaar haalbaar zijn.

Vierde land met een bemand programma

India heeft een uitgebreid ruimtevaartprogramma, maar geen bemand. De laatste Indiër in de ruimte was Rakesh Sharma, die op een Indisch-Russische missie naar het Mir-station ging. Tot nu toe hebben alleen nog Amerika, Rusland en sinds 2003 ook China de mogelijkheid mensen naar de ruimte te sturen.

      “Ik ben ervan overtuigd dat ISRO, bouwend op eerdere successen, iedere technische uitdaging aankan en een goed functionerend programma op kan starten.”
      – Rakesh Sharma, de laatste Indiër in de ruimte.

Tags : , , ,

About

One Response

  1. Notwithstanding, a brilliant idea and I hope a single of the treadmill firms choose up on your
    suggestion.

Leave a Reply

Your email address will not be published.