20140220-092956.jpg

Posted On February 20, 2014 By In Astronomie And 5247 Views

ESA bouwt eigen ‘planetenjager’

ESA lanceert in 2024 een eigen ‘planetenjager’. De Planetary Transis and Oscilliations (of PLATO) gaat exoplaneten bestuderen naar hun vorming en opbouw, en kijkt specifiek naar planeten die erg veel op de aarde lijken.

Het Europese Ruimteagentschap meldt dat PLATO in 2024 gelanceerd moet worden als onderdeel van het wetenschapsprogramma ‘Cosmic Vision 2015-25’. Binnen dat programma vallen ook de ‘Solar Orbiter’, een sonde die in 2017 zonnewind gaat bestuderen, en ‘Euclid’, die in 2020 wordt gelanceerd en onderzoek gaat doen naar donkere energie en -materie.

Mini-telescopen

PLATO gaat honderdduizenden aardachtige planeten onderzoeken, verdeeld over miljoenen sterren over de halve lucht. Daar gebruikt de planetenjager 34 kleine telescopen en camera’s voor.

Vorming van planeten

De missie kijkt vooral naar de seismische activiteit van sterren  en planeten. Daardoor kan PLATO een goed beeld krijgen van hoe planeten gevormd worden, wat ons meer kan leren over de vorming van onze eigen aarde en zonnestelsel. De onderzochte planeten staan allemaal in de zogeheten ‘leefbare zone’ van hun moederster, de afstand van de planeet die optimaal is voor het ontstaan van leven door onder andere de aanwezigheid van vloeibaar water.

PLATO gaat in 2024 omhoog aan boord van een Soyuz-raket en lanceert vanaf Europa’s eigen lanceerbasis Kourou in Frans Guyana. De missie opereert vanaf LaGranga-punt 2 (L2), 1,5 miljoen kilometer van de aarde. 

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.