“SpaceX gaat in 2018 naar Mars!” kopt het internet vandaag collectief. Dat is nogal eufemistisch als je ziet dat de honderden blogposts en artikelen zijn gebaseerd op slechts één tweet van het bedrijf. Wij gooien er daarom nóg zo’n blogpost bij door te kijken naar wat we wel en vooral niét weten over SpaceX’ illustere missie.
Voor de duidelijk: Alle berichtgeving over SpaceX, alle analyses en speculaties, alles ‘wat we weten’ is gebaseerd op één enkele tweet:
Planning to send Dragon to Mars as soon as 2018. Red Dragons will inform overall Mars architecture, details to come pic.twitter.com/u4nbVUNCpA
— SpaceX (@SpaceX) April 27, 2016
Wat wil SpaceX?
In 2018 ‘naar Mars’. Het is niet duidelijk of er dan geland wordt, of dat dan pas de lancering plaatsvindt.
Met welke raket moet dat gebeuren?
De Falcon Heavy, maar die bestaat nog niet. De Falcon Heavy is een grotere opvolger van de Falcon 9 die SpaceX nu gebruikt. SpaceX zegt al jaren dat de Falcon Heavy eraan komt, maar heeft er nog nooit een testvlucht mee gedaan.
Wat gaat er landen?
Een Dragon-capsule, volgens de foto een V2. Dat is de bemande variant van de huidige Dragon-capsule die nu vracht naar het ISS brengt. De Dragon V2 heeft nog nooit gevlogen, maar SpaceX heeft er wel al een aantal ontstekingstesten mee gedaan.
Wat gaat de missie doen?
Geen idee. “Informing overall Mars architecture” zegt SpaceX in de ene tweet, maar wat dat betekent? Waarschijnlijk moet de missie in kaart brengen waar de capsule moet lande.
Wat wil SpaceX op Mars?
SpaceX-oprichter Elon Musk heeft er nooit een geheim van gemaakt uiteindelijk naar Mars te willen om daar een kolonie te starten. Musk is een groot voorstander van het koloniseren van de ruimte, en onze buurplaneet is daar een logische stap in. Tegelijk ziet SpaceX dat agentschappen als NASA voorlopig niet van plan zijn om naar Mars te gaan, dus probeert hij het zelf maar.
Kan dat zomaar?
Nee. Landen op Mars is heel moeilijk vanwege de lage luchtdruk. Van de 47 missies naar Mars zijn er 19 succesvol geweest. Daar staan 28 mislukte missies tegenover. Landen is nog moeilijker. Dat lukte slechts 7 keer.
Om te landen op Mars heb je een goed landingssysteem nodig, maar dat bestaat niet voor grote capsules. Kijk maar eens naar de capriolen die NASA uithaalde met Spirit en Opportunity (grote opblaasbare ballen die over het oppervlak stuiterden) en Curiosity (een drone met een kraan eraan). De Dragon V2 is ongeveer zo groot als Curiosity, en dat ga je niet zomaar met een landingsmotor neerzetten.
Hoe gaat SpaceX dat dan oplossen?
Geen idee. “Details volgen nog.”
Tags : Dragon, dragon v2, Elon Musk, falcon, Falcon Heavy, mars, ruimtevaart, SpaceX