glorie

Posted On March 11, 2014 By In Astronomie And 2317 Views

FOTO: De ‘glorie’ van Venus

Deze prachtige “regenboog” is door ESA’s ‘Venus Express Orbiter’ gemaakt van onze buurplaneet. Het is de eerste keer dat een dergelijk schouwspel, dat een “glorie” heet, wordt gefotografeerd op een andere planeet.

Venus_glory

‘Glorieus’

Een ‘glorie’ is een regenboog met een kleine radius die helemaal rondgaat. Ze ontstaan op dezelfde manier als regenbogen: door zonlicht dat weerkaatst op wolkendeeltjes (op aarde dus regendruppels). Een ‘glorie’ kan alleen worden gezien als de waarnemer precies tussen de zon en de wolkendeeltjes staan.

Astronomen denken dat de atmosfeer van Venus veel wolken van zwavelzuur heeft. Daarom kreeg de Venus Express de opdracht op zoek te gaan naar zo’n ‘glorie’, en met succes.

Andere samenstelling

Het plaatje is niet alleen mooi, maar levert ook nuttige informatie op over de atmosfeer van de planeet. Zo weten de astronomen bij ESA nu dat wolkdeeltjes zo’n 1,2 micrometer in doorsnede zijn, ongeveer 1/50 van een haar. Ook valt op dat de variaties in helderheid in de ringen anders zijn dan aanvankelijk vermoed werd. Dat zou erop kunnen duiden dat de atmosfeer van Venus een andere chemische samenstelling heeft dan eerst gedacht.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.