20140311-181733.jpg

Posted On March 11, 2014 By In Astronomie And 25260 Views

Astronomiegroep waarschuwt voor “verkopers” van planeten

De International Astronomical Union is niet blij met het toenemende aantal bedrijven dat asteroiden, kraters en zelfs sterren probeert te ‘verkopen’. De IAU wijst erop dat het verkopen van de rechten op hemellichamen helemaal niet kan, en dat er maar één instantie is die dat officieel mag: zijzelf.

Al jaren speelt een stijgend aantal ondernemingen in op de groeiende interesse in ruimtevaart en astronomie, met de zogenaamde “verkoop” van planeten en sterren. Zo kunnen klanten van het “Official” Star Registration een ster naar zich laten vernoemen voor slechts 35 euro. Maar de oplichters van Uwingu maken het wel heel bont door niet minder dan 2,900 euro te vragen voor een krater op Mars. Zo’n aankoop zegt echter niets, want volgens het Internationale Verdrag Voor Het Vredig Gebruik Van De Ruimte kan niemand de ruimte ‘bezitten’, dus kunnen benamingen niet verkocht worden.

Geinig, maar waardeloos

Een koper krijgt na betaling vaak een officieel uitziend certificaat dat er ingelijst aan de muur weliswaar mooi uitziet, maar in werkelijkheid geen cent waard is. De bedrijven zetten de gekochte naam in hun eigen databases, maar zulke registraties worden nergens officieel erkend.

Onwetendheid

De IAU laat weten tegen dergelijke praktijken te zijn, en dat de bedrijven geld proberen te verdienen aan de onwetendheid van mensen. Omdat de regels rondom eigendom in de ruimte onbekend zijn, komen veel bedrijven weg met dergelijke strapatsen.

Verdragen

Officieel mag alleen de International Astronomical Union de hemellichamen een naam geven. Dat gebeurt al sinds de oprichting van het agentschap in 1919, en die regel is verankerd in diverse internationale verdragen. 

Er zijn slechts een paar manieren om een hemellichaam te benoemen, maar een flinke zak geld is daar geen deel van. Alleen de ontdekkers van een asteroide, komeet of ster kunnen het hemellichaam naar zich laten vernoemen, of ervoor kiezen om iemand anders naam eraan te koppelen. Daarnaast heeft de IAU een internationaal erkend netwerk dat zorgt voor de benaming van bijvoorbeeld kraters op de maan of op Mars.

Tags : ,

About

2 Responses

  1. As a Newbie, I am constantly browsing online for articles that can benefit me. Thank you

  2. I cherished as much as you will receive performed proper here. The caricature is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you would like be handing over the following. sick surely come further beforehand again as precisely the same just about very ceaselessly within case you shield this increase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.