20131101-191233.jpg

Posted On November 1, 2013 By In Ruimtevaart And 1969 Views

Europees vrachtschip klaar voor vertrek

20131101-191233.jpg

Het nieuwste Europese vrachtschip ATV-5 is begonnen aan de laatste controles voor de echte vlucht in 2014. De Automated Transfer Vehicle met de naam Georges Lemaître is naar Spaceport in Frans Guyana gebracht voor de opkomende vlucht.

De ATV moet volgend jaar een vracht naar het ISS gaan brengen. Het is het vijfde schip van deze soort dat ESA naar het ruimtestation stuurt. De eerste keer was in 2008. Vorige week ontkoppelde ATV-4 (de “Albert Einstein”) van het ISS.

Evenaar
ATV-5 vliegt aan boord van ESA’s eigen Ariane 5-raket, van de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana. Die basis wordt gebruikt vanwege de gunstige ligging rond de evenaar.

Het is gelijk de laatste ATV-vlucht die door Arianespace (het bedrijf dat de Ariane-lanceringen verzorgt) wordt gevlogen volgens het huidige contract met ESA.

Voedsel en kleding
Het vrachtschip brengt ruim 6,6 ton aan voedsel, water, en kleding naar het ruimtestation. Daarnaast wordt het schip gebruikt voor het bijvullen van brandstof voor het ISS, en kan de ATV het ISS bijsturen wanneer dat nodig is.

Momenteel is de zogenaamde Integrated Cargo Carrier (of ICC) al naar de preparatieruimte gebracht. Binnenkort zullen de zonnepanelen, en de koppeling- en afscheidingsmodule aan de ICC worden bevestigd. De lancering vindt begin 2014 plaats.

Vernoemd naar beroemde wetenschappers
De ATV-5 Georges Lamaître is vernoemd naar de Belgische natuurkundige die het model van de Big Bang bedacht. Alle voorgaande ATV-vrachtschepen worden vernoemd naar beroemde wetenschappers. Eerder vlogen al de “Jules Verne”, de “Johannes Kepler”, de “Edoardo Amaldi”, en in juni de “Albert Einstein”.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.