IMG_0252.JPG

Posted On August 27, 2014 By In Astronomie And 10808 Views

ESA kiest potentiële landingsplaatsen voor Rosetta-lander Philae

ESA heeft 5 mogelijke landingsplaatsen uitgekozen voor de Rosetta-sonde Philae. In november daalt een kleine sonde af naar de komeet 67P-Churyumov-Gerasimenk, en daarvoor een paar potentiele plekken voor uitgekozen. De definitieve landingsplaats wordt binnenkort definitief bekend gemaakt.

Dat laat het Europese ruimteagentschap zelf weten. De Rosetta-sonde kwam 3 weken geleden aan bij zij bestemming, komeet 67P-Churyumov-Gerasimenk, na een reis van ruim 10 jaar.

Philae-lander

De Rosetta-missie bestaat uit 2 onderdelen: de vliegende sonde, die om de komeet heen blijft draaien, en een lander genaamd Philae. Die laatste moet in november afdelen naar de komeet om daar een historische landing te maken – de eerste landing op een komeet ooit. 

Voorzichtig

Omdat een komeetlanding nog nooit gedaan is, zijn de missieleiders bij ESA extra voorzichtig in het uitkiezen waar Philae gaat landen. Sinds de sonde bij de komeet is gearriveerd, zijn de missieleiders al aan het zoeken waar ze de lander willen hebben.

Criteria

De landingsplaatsen moeten aan een paar criteria voldoen. Zo moet uiteraard het terrein geschikt zijn voor de landing, maar moet de lander ook genoeg zonlicht krijgen (minimaal 6 uur per dag) en contact kunnen onderhouden met de sonde.

Onderzoek naar komeet

Er is haast geboden bij het vinden van de uiteindelijke landingsplaats, want 67P-Churyumov-Gerasimenk vliegt iedere dag dichter bij de zon. De Rosetta-missie moet onderzoeken van welk materiaal kometen zijn gemaakt, en hoe die materialen veranderen als de komeet opwarmt naarmate hij dichter bij de zon komt.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.