7

Posted On January 18, 2014 By In Achtergrond, Astronomie, Ruimtevaart And 2150 Views

De beste video’s en foto’s van deze week (7)

Iedere week plaatsen we hier de beste video’s en foto’s die we deze week voorbij zagen komen. Deze week: de Hand van God, een man met een strikje die meer geld wil, en de aarde zoals we die al 40 jaar niet meer hebben gezien.

Curiosity, nu zélf op de foto
Het is inmiddels redelijk druk op Mars, met een flink aantal actieve marsrovers en -sondes, en minstens evenzoveel inactieve. Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat sommige van die onbemande voertuigen elkaar spotten.

Zo werd de rover Curiosity deze week gefotografeerd door de Mars Reconnaissance Orbiter, ofwel MOM. De satelliet zag de marsrover op het oppervlak staan en schoot dit plaatje. Linksonder in de hoek is een klein wit puntje te zien. Dat is Curiosity. Achter de rover zijn 2 banen te zien, de sporen die de rover de afgelopen maanden over het Martiaanse oppervlak heeft getrokken.

20140118-154233.jpg

De aarde zoals het in 1976 nog was
Ook op de maan is op dit moment genoeg te beleven met de nieuwe maanrover Yutu. Het Chinese auto’tje heeft de afgelopen 2 weken even geslapen tijdens de lange maan-nacht, maar nu draait het Jade Konijn weer op volle toeren. Daarbij werd deze foto gemaakt van de opkomst van de aarde, een plaatje dat we al sinds 1976 niet meer hebben gezien.

20140118-154445.jpg

Dappere dieren
Afgelopen week lanceerde een Antares-raket van Orbital Sciences richting het ISS. De lancering vond plaats vanaf NASA Wallops, een lanceerbasis op een eiland met een erg divers ecosysteem. Daardoor wist een fotograaf deze foto te maken van een stel herten die voor de lancering rustig aan het grazen waren. En geen zorg, de dieren zijn ruim op tijd gevlucht voor de lancering!

20140118-154532.jpg

Bill Nye, the Science Guy wil geld
Het nieuwe budget van NASA is beter dan werd gevraagd, maar toch schiet de ooit astronomisch hoge subsidie voor het ruimteagentschap op veel punten tekort. Zo blijft er maar weinig geld over voor bemande ruimtevaart, en moet NASA ieder dubbeltje om het hoofd boven water te houden. En daar zijn veel mensen het niet mee eens.

Een van die mensen is Bill Nye, the Science Guy. Vooral in Amerika een held vanwege  zijn populaire wetenschapskindshow en zijn karakteristieke vlinderdasje, en een fanatiek pleitbezorger van meer geld om weer grootse dingen te doen in de ruimte. 

Hij schreef daarom een open brief naar president Obama en maakte deze video. Inclusief vlinderdasje.

Hand van God
Soms maakt een ruimtetelescoop zo’n speciale foto, dat je even 2 keer moet kijken voor je begrijpt wat het is. Dat is bijvoorbeeld het geval met deze foto, die lijkt op een röntgenfoto van een hand. De foto is gemaakt door de NuSTAR-telescoop, en wordt door NASA officieus de ‘Hand van God’ genoemd.

In werkelijkheid gaat het om een nevel die verlicht wordt door een exploderende ster, PSR B1509-58, zo’n 17,000 lichtjaar van de aarde. Het levert een waanzinnig mooi beeld op.

20140118-154636.jpg

Wakker worden, Rosetta!
Aanstaande maandag wordt de Rosetta-sonde ‘wakker’. De kometenjager is al sinds 2004 op weg naar een asteroide om daar uiteindelijk een landing te maken. Tijdens de landing hoopt Rosetta aanwijzingen voor leven te vinden op een ruimtesteen. Rosetta heeft tijdens de reis ruim 957 dagen in een soort winterslaap doorgebracht, maar wordt maandag weer actief.

Ter ere van dat evenement begon ESA de campagne ‘Wake Up Rosetta’. Fans van de sonde kunnen zelf een filmpje insturen waarbij ze de woorden ‘ Wake up, Rosetta!’ roepen. Inmiddels zijn er redelijk wat inzendingen geweest, maar een van de leukste blijft toch wel dit filmpje van ESA zelf, waarin zelfs ESA-baas Jean Jacques Dordain de sonde wakker schreeuwt.

Tags :

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.