Ruimteafval

Posted On January 17, 2014 By In Ruimtevaart And 10412 Views

Japanners gaan ruimtepuin ruimen

Japanse wetenschappers hebben een nieuwe manier bedacht om ruimteafval op te ruimen. Ze laten ongebruikte satellieten vertragen, zodat die veilig in de atmosfeer opbranden. Een eerste test staat gepland voor volgende maand.

De wetenschappers van JAXA noemen de uitvinding zelf een elektrodynamische ketting. De ketting bestaat uit uit een dunne draad van roestvrij staal en aluminium, die aan een satelliet wordt vastgemaakt. Door het magnetische veld van de aarde genereert de ketting elektriciteit. Volgens de uitvinders zorgt die elektriciteit ervoor dat de satellieten vertraagd worden.

Uiteindelijk zou de satelliet dan steeds lager en lager komen te vliegen, tot de brokstukken opbranden in de atmosfeer.

Op 28 februari moet een eerste test plaats gaan vinden. Dan lanceert Japan een deel van het systeem.

      “Het gaat niet om een volledige test, maar we willen eerst kijken of bepaalde fases van het mechanisme werken. We willen een 300 meter lange draad in de ruimte uit rollen, en vervolgens de geleiding van elektriciteit bestuderen. Het is een experiment dat specifiek bedoeld is om ruimte-afval op te ruimen.”
      – Masahiro Nohmi, professor aan de Kagawa Universiteit. Nohmi helpt JAXA mee het systeem te ontwikkelen.

Er zijn nog geen plannen om ook daadwerkelijk ruimte-afval op te gaan ruimen tijdens de test in februari, maar volgens bronnen binnen JAXA moet dat in 2015 al wel gaan gebeuren.

Ruimte-afval is een groeiend probleem. Naast de 700 actieve satellieten in LEO zit de lage aardbaan vol met brokstukken van kapotgeschoten satellieten, bovenste trappen van raketten, en andere rotzooi. Volgens NASA’s ‘Orbital Debris’-bureau bevinden zich ruim 500,000 voorwerpen in de ruimte die groter zijn dan een knikker, en 20,000 groter dan een tennisbal. Buiten dat zijn er miljoenen stukjes afval die te klein zijn om bij te houden.

Al die voorwerpen vormen een gevaar voor de ruimtevaart, want met snelheden van 25,000 kilometer per uur is zelfs een voorwerp zo groot als een zandkorrel schadelijk. Toen André Kuipers in het ISS werkte, moest hij ook uitwijken voor ruimtepuin.

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.