Iedere week plaatsen we hier de beste video’s en foto’s die we deze week voorbij zagen komen. Deze week: een Japanner die zelf tours geeft, Nederland vanuit de lucht, en een heel gaaf kerstcadeau voor volgend jaar.
De halve aarde in 2,5 minuut
Een camera op het International Space Station keek van 12.43 tot 16.49 (Nederlandse tijd) naar de aarde, en maakte deze prachtige time-lapse van de aarde. In de video zijn 3 zonsopgangen en 3 -ondergangen te zien, en ook de maan komt even tevoorschijn. Het filmpje begint in noordwest-Australië en eindigt in het oosten van Canada.
Japanse tour-groep
We hebben het International Space Station al vaak genoeg van de binnenkant gezien, maar het blijft altijd leuk als een nieuwe astronaut nog eens zijn eigen versie van de rondleiding doet. Zeker als die astronaut de Japanse commandant Koichi Wakata is.
Hubbles nieuwe Deep Field
De Hubble-telescoop voorziet ons al jaren van de meest schitterende plaatjes van het diepe universum, maar deze is wel extra speciaal. De telescoop keek nog nooit zo diep het heelal in, en maakte daarbij deze foto van de zwakste en oudste sterrenstelsel die er ooit gemeten zijn.
Op de voorgrond is het massieve sterrenstelsel Abell 2744 te zien. Hubble gebruikte het zwaartekrachtsveld van het sterrenstelsel om het licht als het ware richting te lens getrokken te krijgen. Het resulteerde in deze prachtige afbeelding.
Gemini’s eerste foto
Het is niet het meest spectaculaire beeld ooit gemaakt, maar toch is de eerste foto van de Gemini-telescoop een pareltje. Het is namelijk de eerste foto van een planeet in omloop om zijn ster, van 63 miljoen lichtjaar afstand. De planeet, Beta Pictorus, is zo’n 10 miljoen jaar oud.
De foto is gemaakt door de Gemini Planet Imager, een supertelescoop die jaren in ontwikkeling is geweest. De GPI is bedoeld om verre planeten beter te kunnen begrijpen. Het is zeker niet de laatste foto die de telescoop maakte – er liggen nog zo’n 600 foto’s klaar om ontdekt te worden.
Nederland van boven
Astronaut Rick Mastracchio twitterde dit prachtige landschap vanuit het International Space Station. De foto, gemaakt vanuit de Cupola van het station, laat de havens en waterwegen van Zeeland en een stukje België zien.
Het ISS komt vaak over Nederland heengevlogen, maar sinds André Kuipers het station verliet zijn er weinig echt heldere foto’s meer gemaakt van ons land.
Ruimte-speelgoed
Kerstmis mag dan wel al een tijdje voorbij zijn, maar we willen vast iets op ons verlanglijstje zetten voor volgend jaar. Zoals dit LEGO-model van de Curiosity-rover, dat officieel door de Deense steentjesmaker is uitgegeven na veel vraag. Bestel ’em wel tijdig, want de bouwsteen is al vrijwel helemaal uitverkocht.
Na het verkoopsucces van het rover-model ontstond er een hele groep mensen die begon te lobby’en om hun eigen modellen op de markt te krijgen. De meest populaire is dit model van de Hubble-telescoop, dat al snel veels fans wist te verzamelen.
Tags : astronomie, bestof, curiosity, Gemini Planet Imager, Hubble, International Space Station, ISS, Koichi Wakata, Rick Mastracchio, ruimtevaart