Posted On December 23, 2013 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 2095 Views

De beste video’s en foto’s van deze week (5)

Iedere week plaatsen we hier de beste video’s en foto’s die we deze week voorbij zagen komen. Deze week schreven de Chinezen geschiedenis, en werd er 45 jaar geleden ook geschiedenis geschreven.

Het grootste nieuws van deze week was natuurlijk de lancering van de Chinese maanmissie Chang’e 3. Een historische missie, want het was de eerste keer dat China op de maan landde, en de eerste maanlanding sinds 1976.

Natuurlijk is de lancering nog eens terug te kijken:

Maar de sonde maakte ook zelf dit filmpje van de landing:

Opkomst van de aarde
Deze zondag was het precies 45 jaar geleden dat de maan echt “bezocht” werd. Jim Lovell, Frank Borman en Bill Anders vlogen aan boord van Apollo 8 tot slechts een paar kilometer boven het oppervlak van de maan. Daarbij maakten ze deze iconische foto, “Earthrise”, ofwel “aardopkomst”. Het was de eerste keer dat de aarde van zo’n afstand werd gefotografeerd. Tegenwoordig nemen we het vaak voor lief, maar in 1968 was dit een nooit gezien beeld – de aarde die opkomt over de maan.

Earthrise

Ter ere van de historische missie maakte NASA ook deze animatie, over hoe de vlucht van het drietal is verlopen.

Chris Hadfields jubileum
Nog meer in de geschiedenis vandaag: precies een jaar geleden vloog eindbaas Chris Hadfield naar het ISS. Als commandant van Expeditie 38 maakte hij zich razend populair met het maken van instructiefilmpjes en het zingen van liedjes. Ter ere van die lancering maakt het Canadian Space Agency deze video.

Dicht bij aarde
Afgelopen week werd NASA’s asteroidentelescoop NEOWISE (de Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) weer aangezet, na in 2011 tijdelijk te zijn uitgeschakeld. De telescoop, die een kaart moet maken van asteroiden in de buurt van de aarde, maakte in zijn eerste week deze foto. In de nieuwe missie van WISE zit ook een ander belangrijk doel: De telescoop moet zoeken naar een asteroide die geschikt is voor een mogelijke bemande landing.

neowise_0

Tags :

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.