China_Europa

Posted On January 23, 2015 By In Ruimtevaart And 1821 Views

China en Europa beginnen samen ruimtemissie

Europa gaat samenwerken met China om een robotische missie op te zetten. Het is nog niet bekend wat voor missie dat wordt, maar de eerste stappen voor een dergelijk project zijn wel al gezet.

Het Europese ruimteagentschap ESA en de Chinese Academie der Wetenschappen hebben vandaag een oproep gedaan aan universiteiten en onderzoeksteams om voorstellen te doen voor een wetenschappelijke missie. Het gaat om een onbemande missie die ontworpen wordt door beide organisaties.

Studie

Na het verzamelen van de voorstellen zullen ESA en China die bestuderen op hun haalbaarheid en hun wetenschappelijke waarde. De voorstellen kunnen vanaf 16 maart worden ingeleverd, de peer review begint in april. Later dit jaar moet de definitieve missie worden uitgekozen, die in 2021 moet worden gelanceerd.

Goedkope missie

Het gaat om een goedkope missie, dus verwacht geen baanbrekende mijlpalen als Rosetta. Zowel China en Europa willen een schamele 53 miljoen euro per partij inleggen voor de missie. De sonde of robot die moet worden gebouwd mag maximaal 300 kilo wegen, en moet minimaal 2 of 3 jaar werken.

Samenwerking met China

Het is niet de eerste keer dan Europa samenwerkt met China op ruimtevaartgebied – in 2003 en 2004 werden al de Dubbele Ster-satellieten gelanceerd, twee kunstmanen die het magnetisch veld van de aarde bestuderen.

ESA werkt daarnaast ook samen met NASA om de aandrijving van de Orion-capsule te maken. Die is gebaseerd op Europa’s eigen vrachtschip ATV, dat al eerder vrachten naar het ISS bracht. Ook wordt in 2020 de ExoMars-missie gelanceerd, een Mars-rover die samen met Rusland is ontworpen. 

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.