20131023-162738.jpg

Posted On October 23, 2013 By In Ruimtevaart And 4755 Views

Bedrijf biedt reisjes naar de “ruimte” aan

20131023-162738.jpg

Een nieuw bedrijf gaat reisjes aanbieden die reizigers naar eigen zeggen “naar de ruimte” brengen. In werkelijkheid gaat het om een ballonvaart tot zo’n 36 kilometer hoogte, net genoeg om de zwartheid van de ruimte en de kromming van de aarde te zien.

De “ruimtereizen” worden aangeboden door World View Enterprises (WVE), een bedrijf dat pas onlangs is opgericht. Toch is World View niet onbekend met de ruimtevaart. Het bedrijf is een divisie van Paragon Space Development. Paragon bouwt al jaren leefmodules en ruimtepakken voor het ISS en voor toekomstige langdurige ruimtemissies.
         Daarnaast zijn oprichtster Jane Poynter en haar man actief als adviseurs van Inspiration Mars, het project van multimiljonair Dennis Tito, dat 2 astronauten een rondje om Mars wil laten vliegen en weer terug naar aarde halen.

Reizigers van WVE stijgen op een in cabine die aan een grote ballon hangt. In de cabine passen 7 passagiers, naast de 2 piloten die nodig zijn om de ballon te besturen. Tijdens de vlucht mogen passagiers in de cabine rondlopen.

‘Die andere’ ruimtereisjes
World Views aanbod doet veel denken aan andere bedrijven die korte commerciële ruimtereisjes aanbieden, zoals Virgin Galactic (van multimiljonair Richard Branson),  of het Nederlandse Space Exploration Corporation (van ondernemer Michiel Mol). Toch is dat niet hetzelfde.
        World View Enterprises gaat technisch gezien niet naar de ruimte toe. Die begint pas op 100 kilometer – 3 keer zo hoog als de ballonnen gaan. Ook zijn de reizigers niet gewichtloos tijdens de vlucht.

Wel krijgen reizigers “het gevoel in de ruimte te zijn”. Ze zien namelijk de kromming van de aarde, en het duister van het heelal.

“We hopen dat mensen door onze reizen een sterkere band met de aarde krijgen,” zegt Poynter. “We willen dat mensen zich meer verbonden voelen met onze planeet, en beter begrijpen hoe kwetsbaar het op aarde is. We laten zo zien dat het hard nodig is om de planeet te beschermen.”

Voordelen
Tijdens de rit kan de reiziger, afhankelijk van het weer, tot wel 2 uur in de lucht verblijven. Dat is een stuk langer dan de sub-orbitale luchten, die hooguit 5 minuutjes duren.

Het voornaamste voordeel is de prijs. Waar je voor een sub-orbitale vlucht nog een schamele 180,000 euro moet dokken, kost een ballonvaart slechts 50,000 euro. Redelijk betaalbaar dus.

Rare regelgeving
Net als veel nieuwe ondernemingen die in de commerciele ruimtevaart zitten, valt ook World View Enterprises onder lastige wetgeving. Ondanks dat de vluchten technisch gezien de ruimte niet halen, gelden ook weer niet de regels voor reguliere ruimtevaart. De FAA (Federal Aviation Association, die het luchtvaartverkeer in de gaten houdt) heeft speciaal voor WVE een verklaring uitgebracht (PDF).

Tags : ,

About

One Response

  1. Pingback: our site

Leave a Reply

Your email address will not be published.