EVA_EXP42

Posted On February 22, 2015 By In Ruimtevaart And 1954 Views

Astronauten maken ruimtewandeling voor commercieel 2017-programma

Astronauten Terry Virts en Barry “Butch” Wilmore hebben een ruim 6 uur durende ruimtewandeling gemaakt om het International Space Station klaar te maken voor de aankomende commerciële ruimteschepen. Het is de eerste van een serie van 3 EVA’s om het station klaar te maken.

Commandant van Expeditie 42 en vluchtingenieur Virts verlieten de Quest-airlock om 13.10 Nederlandse tijd. De ruimtewandeling duurde in totaal 6 uur en 41 minuten.

Kabels

Tijdens de ‘Extra Vehicular Activity’ legden Wilmore en Virts een flink aantal kabels aan, die later de energie en data moeten regelen voor wanneer er meer commerciële ruimteschepen aankoppelen aan het station.

Commercieel programma

NASA gaf Boeing en SpaceX een contract om bemande vluchten uit te voeren naar het ISS, met respectievelijk de CST-100 en de Dragon. Die zullen vanaf 17 astronauten naar het ruimtestation vervoeren.

PMA

Voor die ruimteschepen kunnen aankoppelen moet het ruimtestation worden voorbereid. De schepen koppelen aan aan de zogenoemde Pressurized Mating Adapters, of PMA’s, de koppelpunten waar van de Amerikaanse Harmony-module waar ook de spaceshuttles aankoppelden. 

Virts en Wilmore zullen nog 2 keer naar buiten gaan – aanstaande woensdag en zondag. Dit is de 185e ruimtewandeling in de geschiedenis van het ISS. 

Tags : , , , , , , , , ,

About

Comments are closed.