image

Posted On February 19, 2015 By In Ruimtevaart And 1581 Views

Lockheed Martin: ‘Hitteschild Orion kan heel anders’

Het hitteschild van de Orion-ruimtecapsule kan veel makkelijker en kleiner. Dat redeneert Lockheed Martin, de hoofdaannemer van het Orion MPCV-project van NASA. Vandaag presenteert het bedrijf zijn bevindingen over de eerste testvlucht van de capsule, die begin december vorig jaar plaatsvond.

De testvlucht uit december was vooral bedoeld om Orions terugkeermechanismen te onderzoeken. Het hitteschild was daar een belangrijk onderdeel van.

Simulatie

Tijdens de vlucht werd de capsule tot zo’n 5,800 kilometer hoogte gebracht. Zo werd gesimuleerd hoe de capsule reageert op zo’n 80% van de snelheid bij een maanmissie. 

Lockheed concludeert nu dat de temperaturen tijdens zo’n landing een stuk lager uitvallen op de capsule dan gedacht. Daardoor kan het hitteschild ook veranderd worden.

Nieuw soort hitteschild

Volgens Lockheed kan er zelfs een compleet nieuwe vorm van hitteschild worden gebouwd. Nu is de productie daarvan nog een tijdrovend karwei waarbij het schild in één keer moet worden gebouwd. Lockheed stelt echter voor om een nieuwe vorm te maken, die bestaat uit schuimrubberen losse plaatjes. Die worden met een sterke lijm vastgemaakt aan de capsule en zijn makkelijker te vervangen. Met een dergelijk schild bespaart Lockheed veel tijd, en daarmee geld, in de productie. 

Kapotte ballonnen

Een minder positief punt van kritiek zijn de ‘landingsballonnen’ van de Orion. Die bliezen tijdens de landing op zee niet allemaal tegelijk op. Orion gebruikt 5 ballonnen die vlak voor de landing opblazen. Die zorgen ervoor dat de capsule niet omvalt wanneer die in het water ligt.

Geen Van Allen-straling

Tijdens de landing blies één ballon helemaal niet op en een andere slechts gedeeltelijk. Volgens Lockheed komt dat door een probleem in de elektrische aandrijving van de opblaasmotoren. Er was even angst dat die stuk zouden zijn gegaan door straling in de Van Allen-gordel, een regio tussen de aarde en de maan waar veel straling heerst. Dat bleek echter niet het geval: het was een ‘normaal’ defect. 

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.