dragon_on_iss

Posted On January 14, 2015 By In Ruimtevaart And 1804 Views

Amerikaans deel ISS kort geëvacueerd vanwege ammoniaklek

De astronauten in het International Space Station hebben het Amerikaanse deel van het station tijdelijk moeten evacueren, omdat het leek alsof er een ammoniak-lek in het ruimtestation was. De bemanning trok zich terug in het Russische segment van het station tot de kust veilig was. Het bleek loos alarm.

De astronauten werden op een mogelijk calamiteit gewezen tijdens het uitruimen van de Dragon-capsule. Die arriveerde maandag bij het station met verse voedselvoorraden en kleding voor de bemanning. Uit veiligheidsoverwegingen hielden de astronauten zich schuil in het Russische deel van het ruimtestation, dat kan worden afgesloten van het Amerikaanse deel.

Rode meter

NASA mission control merkte omstreeks 13.44 Nederlandse tijd een fikse verhoging in de luchtdruk op. Dat betekent niet direct dat er ammoniak werd gemeten, maar een plotseling stijgende luchtdruk is daar wel een belangrijke indicatie van.

Het protocol schrijft voor dat de crew dan toevlucht zoekt in een veilig deel van het station om daar de ernst van de situatie te bestuderen. Zo’n vluchtroute is deel van een uitvoerige training die met precies een dergelijke situatie rekening houdt.

Loos alarm

Al na korte tijd bleek de waarschuwing loos alarm te zijn. NASA bevestigde na ongeveer 3 kwartier dat het ging om een meter die op hol was geslagen. Wat de oorzaak daarvan was, is niet bekend. Het ruimteagentschap gaat dat onderzoeken.

NASA heeft de 6 astro- en kosmonauten de rest van de dag vrij gegeven terwijl mission control onderzoekt wat het probleem was.

Zeer gevaarlijk

Ammoniak wordt in het ruimtestation vooral gebruikt voor koeling, en om stroom beter te geleiden. De vloeistof wordt ook gebruikt in vrachtschepen, zoals SpaceX’ Dragon die nu uitgeladen werd. Ammoniak is zeer giftig wanneer het wordt ingeademd, en samen met brand is het één van de ernstigste calamiteiten die in het ruimtestation kunnen voorkomen.

Tags : , , ,

About

Comments are closed.