De Mars Reconnaissance Orbiter heeft hoogstwaarschijnlijk de rest gevonden van de Britse Beagle 2, de eerste Europese missie die moest landen op Mars. Die moest op eerste kerstdag 2003 neerkomen op de Rode Planeet, maar verbrak kort na de landing alle contact. Wetenschappers gaan er vanuit dat de Beagle hard gecrasht is op het oppervlak, maar hadden daar nooit bewijs van gevonden. Tot nu.
DatDIe onthulling zou aanstaande vrijdag worden gedaan tijdens een persconferentie. Daarvan weten we alleen nog dat het gaat om iets dat te maken heeft ‘iets met de Beagle-missie’, maar anonieme bronnen melden al aan The Guardian dat het gaat om de verloren resten van de sonde.
1 + 1 + 1 = 3
Ook de sprekers lijken erop te wijzen dat er eindelijk een eind aan het mysterie komt: onder andere Mark Sims (manager van de Beagle 2-missie), David Parker (baas van het UK Space Agency) en NASA’s John Bridges (wetenschapper bij de Mars Reconnaissance Orbiter-missie) zullen hun zegje doen. 1 + 1 + 1 = 3, likt het wel.
Scherpe camera
De Amerikaanse Mars Reconaissance Orbiter (een NASA-satelliet) heeft nu een aantal fragmenten gezien die het niet kan thuisbrengen, ruwweg op de plek waar Beagle gecrasht zou zijn. De foto’s werden gemaakt met de HiRISE-camera, de enige camera die gedetailleerd op de Martiaanse bodem kan kijken.
HiRISE heeft al eerder kleine voorwerpen op Mars weten te identificeren: onder andere de Viking-landers en de Curiosity- en Opportunity-rovers.
Beagle
Het is onbekend hoe de Beagle er nu uit ziet. De lander bestond uit een cirkel van een meter in diameter, die bij landing moest uitklappen naar een paar kleinere cirkels. Daarin zaten zonnepanelen die de sonde van stroom moesten voorzien.
De Beagle 2 was de eerste Europese missie naar Mars. De lande vloog bovenop de Mars Express-sonde, die nu nog steeds rondom de planeet vliegt. Beagle zou moeten landen om onder andere onderzoek te doen naar de oorsprong van leven op Mars.
Gecrasht
Helaas raakte mission control al snel het contact met de Beagle kwijt. De lander zou moeten landen met een parachute, maar dat lukte niet. De afgelopen 11 jaar is wel geprobeerd om de lander terug te vinden, maar zonder succes.
Tags : Beagle, Beagle 2, ESA, mars, Mars Express, Mars Reconnaissance Orbiter, nasa, ruimtevaart, UKSA