IMG_0596.JPG

Posted On January 13, 2015 By In Politiek, Ruimtevaart And 1643 Views

Global Warming-ontkennende NASA-hater wordt toezichthouder van NASA

Ted Cruz is een Texaanse senator en een fel ontkenner van klimaatverandering. Hij probeerde in het verleden meerdere keren het budget voor NASA flink te schrappen. Nu is hij de voorzitter van een senaatscommissie voor het controleren van diezelfde NASA. En dat is geen goed nieuws voor het ruimteagentschap.

Cruz is een rechtse republikein van de Tea Party, en gisteren benoemd tot voorzitter van de Senaatscommissie voor Ruimtevaart en Wetenschap. Dat betekent dat de beste man het laatste woord heeft over alle beslissingen die NASA maakt.

‘Leider in ruimtevaart’

Cruz heeft aangegeven dat hij van plan is om “te zorgen dat NASA de leider blijft in ruimtevaartonderzoek”, en dat het agentschap “de dominante speler in de ruimtevaart blijft.” Dat zijn mooie woorden, die niet bepaald worden ondersteund door Cruz’ verleden.

Shutdown

Ted Cruz is namelijk de drijvende kracht achter de ‘government shutdown’ van vorig jaar, waarbij de Amerikaanse overheid ruim 3 weken stopte te werken. Daarbij werd ook NASA tijdelijk afgesloten, waardoor belangrijk wetenschappelijk onderzoek onherstelbare schade opliep. Ook probeerde Cruz meerdere keren om het budget van NASA significant in te perken, volgens eigen zeggen “om dat gelijk te laten lopen met het overheidsbudget.” NASA wordt echter al jaren structureel ondergefinancierd.

Klimaatontkenner

Maar Cruz grootste incompetentie is waarschijnlijk wel dat hij één van Amerika’s grootste global warming-ontkenners is. Cruz heeft meerdere keren in interviews geroepen dat klimaatverandering een mythe is, dat het niet te bewijzen is dat de aarde opwarmt, en dat instanties als NASA het publiek voorliegen over een gevaar dat niet zou bestaan – ondanks dat 95% van de wetenschappelijke wereld het erover eens is dat de mens de aarde gevaarlijk opwarmt.

In de praktijk?

Wat betekent Cruz’ aanstelling in de praktijk voor NASA? Dat is geen goed nieuws. Cruz heeft vooral kritiek op NASA’s huidige beleid voor bemande ruimtevaart, en vindt dat het agentschap daar prominenter moet worden, meer een wereldspeler. Van de andere kant kan Cruz ook aangeven dat NASA’s klimaatonderzoek juist te veel financiering krijgt, en Cruz kan aangeven hoe NASA zijn budget verdeelt.

Balans zoek

Als Cruz werkelijk zou willen dat NASA minder geld in klimaatonderzoek steekt, en meer in bemande ruimtevaart, dan raken de verhoudingen zoek. NASA’s weer- en klimaatonderzoek is namelijk van grrote wetenschappelijke waarde, terwijl de opbrengst van het bemande programma nihil is en vooral een filosofisch doel heeft. 

NASA is bovendien één van de grootste bijdragers aan de internationale klimaatwetenschap. Als Cruz het onnodig vindt daar nog zoveel geld aan te besteden, dan betekent dat een grote klap voor wat we weten over global warming. Maar ja, dat bestaat nu eenmaal niet, he…?

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.