20140212-195550.jpg

Posted On February 12, 2014 By In Astronomie And 2805 Views

Heeft NASA stromend water op Mars gevonden?

NASA-sondes bij Mars hebben sterke signalen laten zien dat er stromend water op de planeet aanwezig is.

Wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion Laboratory bekeken onder andere data van de Mars Reconnaissance Orbiter, en zagen donkere strepen op het marsoppervlak die ontstaan wanneer de temperatuur op de planeet stijgt. Het betreft zogenaamde ‘recurring slope lineae’, ofwel RSL’s, en die afkorting is onder marsonderzoekers inmiddels een begrip geworden.

Temperatuurstijgingen
Het gaat om stromen die van een kleine heuvel aflopen. Na verder onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de grond na die temperatuurstijgingen plots veel meer ijzermineralen bevatten, en ook een meting van de grondtemperaturen laten zien dat er mogelijk water overheen stroomt tijdens het juiste seizoen.

‘Smoking gun’
De onderzoekers zien de stromen als sterke aanwijzingen van stromend water. Volgens de onderzoekers is het geen vondst waarbij het water zelf gedetecteerd is, maar toch denken ze het wel zeker te weten. 

      “Het is geen ‘smoking gun’ wat betreft het vinden van stromend water, maar we weten ook niet hoe dit proces zou moeten plaatsvinden zonder water.”
      – Lujendra Ojha, auteur van een paper over de stromen

Stromen
Het is zeker niet de eerste keer dat er aanwijzingen zijn voor water op Mars. Zo vond rover Curiosity al eerder bewijs dat er water in de grond zit, en vindt de oudere rover Opportunity al 10 jaar lang rotsen waar vroeger ooit meren en rivieren waren. Ook op de poolkappen van Mars is ijs te vinden. Er is echter nog nooit eerder stromendwater gevonden op de planeet. Die ontdekking zou historisch zijn.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.