Yutu_op_maan

Posted On February 12, 2014 By In Ruimtevaart And 8908 Views

Chinese maan-rover Yutu toch niet dood

Er is veel verwarring ontstaan over het lot van de Chinese maanrover Yutu. Het Chinese staatsperbureau Xinhau meldde vannacht dat er tekenen van leven van Yutu zijn ontvangen, nadat eerder bericht werd dat de rover echt dood was verklaard.

Xinhau citeert Pei Zhaoyu, een woordvoerder van het Chinese maanprogramma. Die zegt dat “De rover is gaan slapen onder abnormale omstandigheden,” maar dat het Jaden Konijn “terug in leven is gekomen”. Er is een nieuwe verbinding gelegd met de rover, en experts denken dat er nog hoop is voor Yutu.

Er was al langer angst dat de rover, het ‘Jaden Konijn’, niet meer wakker zou worden. Vlak voor de rover op 25 januari op stand-by ging, liet China al weten de rover met “mechanische problemen” te kampen had. Al snel werd gespeculeerd dat de zonnepanelen van de rover niet meer ingeklapt konden worden. Dat moet de rover iedere keer doen als de tweewekelijkse maan-nacht aanbreekt, omdat de extreme kou (-150 graden) schadelijk is voor de apparatuur.

Doodverklaard
Gisteravond meldden diverse bronnen in de Chinese media dat de rover echt ‘dood’ was. De wetenschappers konden geen contact meer maken met het auto’tje, al ontstond daar toen al even onduidelijkheid over.

Yutu landde op 14 december op de maan, samen met de Chang’e 3-sonde. Het was de eerste zachte landing op de maan die China ooit deed, en voor het land was het een enorme mijlpaal. Yutu’s wetenschappelijke missie zou aanvankelijk 3 maanden duren, en daarbij zou de rover een extra levenduur hebben van een jaar.

Voor altijd gemist
Dat de rover zijn oorspronkelijke missie niet zou kunnen volbrengen is een klap voor China, maar toch zou het verlies meevallen. Het land heeft immers laten zien dat het een zachte landing wel degelijk voor elkaar kan krijgen en een rover in ieder geval een tijdje over de maan kan laten rijden.

Tags : , , , , , , ,

About

One Response

  1. Thanks for another great article. Where else may just anyone get that type of info in such a perfect method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such info.

Leave a Reply

Your email address will not be published.