20140211-213702.jpg

Posted On February 11, 2014 By In Ruimtevaart And 10177 Views

Turkije lanceert vijfde satelliet

Turkije lanceert eind deze week zijn 5e satelliet. Het land stuurt de TURKSAT 4A-communicatiesatelliet omhoog met een Russische Proton-raket.

Turkije stapte in 1994 in de ruimtevaart met de lancering van de eerste TURKSAT, en inmiddels werkt het land actief aan een eigen ruimtevaartprogramma.

Goedkopere communicatie
De TURKSATs zijn communicatiesatellieten die internetverbindingen leveren aan het vasteland. Met de lancering van de 4A wordt naast Turkije ook het hele Afrikaanse continent van internet voorzien. Aanstaande zomer moet ook de opvolger daarvan gelanceerd worden, de TURKSAT 4B. Zodra die operationeel is, kan Turkije de internetkosten in het land met ruim de helft verlagen, zegt de regering zelf.

Samenwerking met Japan
Voor het produceren van satellieten werkt Turkije samen met Japanse ingenieurs. Daarvoor is een faciliteit gebouwd in samenwerking met Mitsubishi, die in Tokio een eigen satellietproductiefabriek heeft. Daar worden de 4A en de toekomstige 4B-satelliet in elkaar gezet.

Hoog bezoek
De Turkse premier Erdogan bezocht de faciliteit vorige maand om toe te zien op het productieproces.

      “Deze samenwerking met Japan in de ruimtevaartindustrie gaat veel verder dan alleen de TURKSATs. Dit soort samenwerkingsprojecten zijn van groot belang in de uitwisseling van kennis en ervaring op technisch vlak.”
      – Premier Erdogan tijdens het bezoek aan de faciliteit.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.