20140211-212131.jpg

Posted On February 11, 2014 By In Astronomie And 2655 Views

“In 2040 vinden we buitenaards leven”

Astronomen zullen rond 2040 voor het eerst buitenaards leven ontdekken. Dat zeggen prominente wetenschappers van het Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI)-instituut.

De wetenschappers baseren hun theorie voornamelijk op de resultaten van NASA’s Kepler-telescoop. Die inmiddels kapotte telescoop zocht naar exoplaneten waar mogelijk leven aanwezig is, en vond alleen al in de Melkweg tientallen, zo niet honderden planeten waar dat het geval is.

      “Ik denk dat in 20 jaar buitenaards leven kunnen vinden door allerlei verschillende soorten technieken te gebruiken. In plaats van naar enkele duizenden sterrenstelsel te kijken, hebben we er over 25 jaar miljoenen bekeken. En waarschijnlijk is een miljoen stelsel al genoeg om iets ieder geval iets te vinden.”
      – Seth Shostak, onderzoeker bij het SETI-instituut

“Logisch”
Volgens Shostak is het vinden van levende wezens niet meer dan logisch. 1 op de 5 sterren die tot nu toe gevonden zijn wijzen immers op leefbare omstandigheden. Maar Shostak gaat zelfs verder – hij denkt met genoeg tijd en geld zelfs intelligent leven te vinden.

      “Ik verwacht dat we intelligente wezens kunnen vinden die zelf hun bestaan kenbaar maken. Denk maar aan het uitzenden van elektromagnetische signalen, net zoals we hier op aarde doen.”

Vuurtoren voor aliens
Shostak wijst daarbij op het werk van SETI, dat al sinds de jaren ’60 radio-signalen de ruimte in stuurt. Het idee daarachter is niet alleen het vinden van buitenaards leven, maar ook een soort signaal te sturen zodat aliens ons kunnen vinden als ze die signalen ooit opvangen.

Geldproblemen
Het enige probleem is uiteraard geld. SETI krijgt, net als vrijwel ieder ander wetenschappelijk instituut, ieder jaar weer minder geld. Zo geeft Shostak de Allen Telescope Array in Californië als voorbeeld. Die installatie zou aanvankelijk 350 radioschotels moeten krijgen, maar heeft er tot op de dag van vandaag nog maar 42.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.