20131006-201755.jpg

Posted On October 6, 2013 By In Uncategorized And 2268 Views

Europese marsrover zet eerste stapjes

20131006-201614.jpg

De nieuwe Exomars-rover zal deze week voor het eerst worden getest. De capaciteiten van de Europese rover wordt in een Chileense woestijn op de proef gesteld.

De missie speelt zich af in een gesimuleerd Martiaans landschap in de Atacamewoestijn in Chili. De tests gebeuren met een prototype van de uiteindelijke rover, die pas in 2016 lanceert. Het gaat dus om een prototype in de vroegste ontwikkelingsfase, maar het zijn de 3 wetenschappelijke instrumenten die het interessants zijn voor de missie.

Zo zal een 360-graden-camera getest worden voor het maken van 3D-beelden, gebruikt de rover een boormachine die lagen in de grond kan meten, en er zal een close-up-camera worden gebruikt waarmee de rover beelden kan maken die tot wel een duizendste milimeter kan kijken.

Realistisch
De eerste tests zullen een commando krijgen vanaf een aparte locatie. De rover zal die commando’s de volgende dag zelf moeten uitvoeren – precies zoals het straks op Mars ook zal werken. 

De commando’s worden verstuurd vanuit Engeland. Daar wordt eerst de juiste data geoptimaliseerd, waarna het team opdrachten aan de rover kan geven.
De data wordt verzameld via een onbemande drone, om de echte data die het team straks ook gebruikt te simuleren. Op Mars komt informatie van het oppervlak van de Mars Reconnaissance Orbiter, een satelliet die Mars in de gaten houdt.

Natuurgetrouwe situaties nabootsen
Michel van Winnendael is projectleider van de Exomars-missie en vertelt waarom zo’n vroege test al zo realistisch moet zijn: “Dit is een test die in alles lijkt op een toekomstige interplanetaire missie. Dat betekent dat we de scenario’s zo echt mogelijk willen nabootsen.”

“Tijdens de testen zullen we ongetwijfeld onvoorziene omstandigheden tegenkomen. Dat gebeurt nu eenmaal ook met missies op afstand, en daarom willen we al vroeg beginnen met testen van natuurgetrouwe situaties.”

Bewijs van leven
De Exomars-missie is een ESA-operatie die in veel opzichten lijkt op de huidige Curiosity-missies. Een rover gaat op het Martiaanse landschap op zoek naar bewijs van leven. Een groot verschil met Curiosity is dat Exomars een boormachine heeft die in de grond zelf kan boren. Dat kan mooie resultaten opleveren als het gaat om zoeken naar water in de bodem.

ESA werkt voor de missie samen met Rusland, die onder andere de rover lanceren en ook het landingssysteem zal aanbieden. Dat is apart, want de Russen hebben niet zo’n beste reputatie met het landen op de Rode Planeet. Meerdere van hun eigen sondes crashten al eerder.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.