Mars_astronaut

Posted On January 14, 2014 By In Uncategorized And 8643 Views

“Bemande marsreis in 2030 mogelijk”

Het is heel goed mogelijk en betaalbaar om in 2030 mensen naar Mars te sturen, zegt een groep experts naar aanleiding van onderzoek naar NASA. Daarvoor moet echter wel wat dingen veranderen bij het ruimteagentschap.

Als NASA in 2030 mensen naar Mars wil sturen, moet het budget voor de komende jaren vast worden gelegd. Daarnaast is samenwerking met de internationale gemeentschap en de ruimtevaartindustrie nodig.

Betrouwbaar budget
Het grootschalige onderzoek naar een mogelijke marsmissie werd uitgevoerd door een werkgroep genaamd Explore Mars Inc., een club van 60 ambtenaren, academici, wetenschappers en economen. Samen keken zij naar de potentie van een bemande missie naar Mars, door NASA.

      “Om een bemande marsreis mogelijk te maken, heb je een consistent en voorspelbaar budget nodig. Je moet de uitgaven van jaar tot jaar kunnen plannen, en niet bang zijn dat het met de volgende regering weer wordt geschrapt.”
      – Chris Carberry, voorzitter van Explore Mars

Herstructureren
Veel critici zeggen dat NASA’s jaarlijkse budget (zo’n 17,7 miljard dollar, ofwel 12,9 miljard euro) veel te laag is om een marsmissie te bekostigen, maar daar is Carberry het niet mee eens.

      “Het budget is op dit moment wel laag, maar niet veel te laag voor een missie. NASA zal vooral radicaal moeten herstructureren. Mars zou dan de top-prioriteit van het agentschap moeten worden, en de andere divisies van NASA zouden daar omheen moeten draaien.”

Gebruik maken van ISS
Volgens Carberry is het International Space Station een perfect voorbeeld van hoe een marsmissie tot stand kan komen. Hij prijst daarbij de internationale samenwerking van het station.

      “De voornaamste reden waarom het ISS al zo lang operationeel is, is omdat het een internationaal project is. Het is het schoolvoorbeeld van hoe een groot project in de ruimte moet lopen, omdat het programma draait om verdragen en sterke afspraken. Als we dat partnerschap kunnen gebruiken om naar Mars te gaan, hebben we een houdbare samenwerking.”

Industrie
Via het ISS kunnen ook de industri├źn meewerken aan een marsmissie. Het bestaan van het ruimtestation geeft bedrijven de mogelijkheid te groeien in hun industrie, door vrachtschepen te ontwikkelen die het station bevoorraden.

      “Het ISS heeft de infrastructuur gelegd voor een gezonde industrie. Daardoor zijn er nu bedrijven die op eigen benen staan in de ruimtevaart. NASA moet die bedrijven stimuleren, bijvoorbeeld financieel, om zich te blijven vernieuwen en technologische ontwikkelingen te doen. Die kennis is nodig willen we naar Mars gaan.”

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.