20131115-093420.jpg

Posted On November 15, 2013 By In Ruimtevaart And 7527 Views

Zuid-Korea naar de maan

20131115-093420.jpg

Zuid-Korea heeft meer details onthuld over haar aanstaande maan-programma. Het land wil in 2020 een onbemande sonde naar de maan sturen, en heeft nu de voorgestelde lander laten zien.

De sonde lanceert aan boord van haar eigen Naro 1-raket. Zuid-Korea testte die raket voor het eerst in januari van dit jaar, en het land is van plan om de mogelijkheden van die raket uit te breiden.

Tweedelig
De maanmissie bestaat uit 2 delen. Een kleine rover van maximaal 20 kilo moet op het oppervlak van de maan op zoek gaan naar zeldzame mineralen in de bodem. Daarnaast gaat een sonde in een baan om de maan vliegen, op een hoogte van zo’n 100 kilometer. Die sonde moet de samenstelling van de maan in kaart gaan brengen.

De plannen lijken erop te wijzen dat Zuid-Korea in de toekomst de maan wil mijnen. Die plannen heeft China ook al. Dat land wil ook in 2020 naar de maan om daar te gaan mijnen naar kostbare grondstoffen als helium. China is daar echter al veel verder in dan Zuid-Korea.

Symbolische waarde
Misschien wel het belangrijkste doel van de missie is de symboliek die het meebrengt. Een succesvolle landing op de maan zet Zuid-Korea op de kaart als serieuze ruimtevaart-speler. Daarnaast kan de technologische kennis die met zo’n landing wordt opgedaan, gebruikt worden in de toekomst van de ruimtevaartindustrie.
        Ook de kennis en oefening die met de lancering zelf wordt opgedaan, is van grote waarde. Zuid-Korea laat dan zien dat het in staat is om ook grotere voorwerpen naar grotere hoogten te brengen – iets wat in de spanningsstrijd met vijand Noord-Korea een stevig gebaar is.

Een reis naar de maan valt in de plannen van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye om de landelijke ruimtevaartindustrie te ontwikkelen. 

Snellere lancering
Park leidt het land sinds februari, en vanaf dat moment kreeg de maanmissie een enorme boost. Zo verlaagde Park persoonlijk de geplande lanceerdatum, van 2025 naar 2020. Daarmee krijgt de Koreaanse industrie meer opdrachten binnen.

Het Zuid-Koreaanse ruimteagentschap heeft sinds 2010 al ruim 7 miljoen euro in maan-onderzoek gestoken. Naar schatting gaat de missie in totaal 700 miljard won (een half miljard euro) kosten voor de lancering in 2020 kan plaatsvinden.

Jong en onervaren
Zuid-Korea’s ruimtevaartgeschiedenis is nog jong. Het land heeft nog maar zelden zulke grote missies uitgevoerd, en Korea’s eigen Naro-1 is nog niet vaak gebruikt. Het is dus maar de vraag of het land het voor elkaar krijgt een succesvolle maanmissie uit te voeren. Het land wil daarom de hulp van NASA inschakelen.

NASA gaat voorlopig alleen adviseren in het proces, zegt het Amerikaanse ruimteagentschap zelf. Ze geven advies over coördineren van een missie van dit formaat, en delen bepaalde stukken technische kennis.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.