IMG_1343.JPG

Posted On July 24, 2015 By In Achtergrond, Astronomie And 2223 Views

Waarom we wel/niet enthousiast moeten worden van ‘tweede aarde’ Kepler-452b

NASA heeft ‘een tweede aarde’ ontdekt, kopten veel media vandaag groots. Kepler-452b zou ‘de meest op aarde lijkende exoplaneet’ ooit zijn, dus wordt het tijd om te emigreren? Dat valt wel mee, want de ontdekking is een stuk minder spannend dan wordt gezegd. Maar er is ook genoeg om enthousiast van te worden. 3 redenen waarom de ontdekking van de nieuwe planeet wél, en juist níét revolutionair is.

Waarom wel? Het is een exoplaneet!

Het is een exoplaneet, en daar zijn er niet veel van. Met deze nieuwe ontdekking, en de 11 anderen, zijn er in totaal 1,030 exoplaneten bekend. Bedenk daarbij dat we pas sinds 1994 echt bewijs hebben voor het bestaan van exoplaneten, en dat we dus heel erg snel leren over planeten buiten ons zonnestelsel.

Dat betekent dat we heel blij moeten zijn met iedere vondst van een planeet buiten ons zonnestelsel, ongeacht wat de eigenschappen daarvan zijn.

Waarom niet? De ontdekking viel tegen

De ontdekking is een stuk minder spannend dan van tevoren werd aangenomen. Dat kwam deels door hoe NASA het nieuws bracht, want het persbericht stond vol ronkende termen als ‘tweede aarde’ en ‘aard-achtige planeet’.

Veel mensen interpreteerden ‘tweede aarde’ verkeerd

Belangrijker was dat veel mensen het bericht verkeerd interpreteerden. Sowieso schreef NASA niet “een tweede aarde” te hebben gevonden, maar “op de rand van een grote doorbraak rondom tweede aardes” te staan. En inderdaad, de ontdekking leert ons nóg meer over de illustere wereld van exoplaneten – maar het betekent niet dat we onze toekomstige planeet hebben gevonden.

Ook is er veel verwarring over het begrip ‘aardachtige planeet’. Dat betekent niet dat er een planeet is gevonden met leven of zelfs maar water. ‘Aardachtige planeet’ betekent in astronomische begrippen alleen maar een planeet die ongeveer dezelfde eigenschappen als onze aarde heeft. Dat betekent: Dezelfde grootte, en vooral dezelfde afstand tot zijn ster (wat weer ‘dezelfde temperatuur’ betekent).

Hoewel Kepler-452b best wat weg heeft van onze eigen planeet, zijn er ook nog veel factoren waarover we niets weten, of die zelfs totaal niet overeenkomen met de aarde.


Waarom wel? Hij heeft veel weg van aarde!

Kepler-452b heeft veel weg van de aarde. De planeet zit namelijk op ongeveer dezelfde orbit als onze eigen planeet: Een jaar duurt er 385 dagen en is daarmee slechts 5% langer dan op aarde.

Daarvoor heeft Kepler-452b ongeveer dezelfde temperatuur dan de aarde, en ontvangt hij net zoveel licht.

Al die factoren bij elkaar maken astronomen enthousiast, want als dergelijke omstandigheden hier op aarde voor leven kunnen zorgen, waarom zou dat op een andere planeet dan niet kunnen?

Waarom niet? Er is nog te veel onbekend

Er is echter nog veel onbekend over Kepler-452b, waardoor het lijkt alsof de astronomen iets te vroeg hebben gestrooid met het beladen begrip “tweede aarde.”

We hebben bijvoorbeeld geen idee van de atmosfeer van Kepler-452b, en daardoor weten we helemaal niet of er zuurstof aanwezig is.

We weten nog (te) veel niet over de planeet

Belangrijker is dat we geen enkele aanwijzing hebben welke samenstelling de planeet heeft. Het kan namelijk heel goed zijn dat Kepler-452b gewoon een gasplaneet is – zoals het merendeel van alle ontdekte exoplaneten. In dat geval zou er hoogstwaarschijnlijk geen leven mogelijk zijn.

Het zou overigens wel logisch zijn als Kepler-452b een rotsplaneet is, want de meeste planeten van deze grootte zijn rotsachtig (zoals de aarde of Mars). Maar dat is vooral speculatie en kansberekening, en geen feit.


Waarom wel? Hij staat vlak bij een zon-achtige planeet!

Kepler-452b draait om een ster die erg veel wegheeft van onze eigen zon, en dat is wat de vondst vooral zo uniek maakt. De meeste planeten draaien rondom veel grotere sterren, maar Kepler-452b is de planeet van een zogeheten G2-ster: Een ster met dezelfde massa en grootte als de zon.

Door de vondst hebben we inmiddels geleerd dat we niet de enige planeet van onze soort zijn – Kepler-452b is het eerste échte bewijs dat er planeten zijn op een vergelijkbare plek in een vergelijkbaar zonnestelsel. Toch fijn.

Waarom niet? Er zijn al heel veel planeten in de bewoonbare zone gevonden

Toch is Kepler-452b niet de eerste planeet die in een bewoonbare zone is gevonden. Dat is al zo’n 12 keer eerder gebeurd, dus we wisten al langer dat er planeten zijn waar de temperatuur waarschijnlijk perfect was om eventueel water te laten ontstaan.

Het verschil tussen Kepler-452b en de eerder gevonden exoplaneten is de ster waar deze om draait. De omstandigheden op de planeet zijn óf nog te onbekend, óf minder geschikt voor water of zelfs leven dan alle alternatieve planeten. 

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.