The Mars Society zoekt mensen die zich vrijwillig een jaar willen opsluiten in het noordpoolgebied. De organisatie wil 6 vrijwilligers een simulatie van een marsreis laten volgen, om te laten zien dat een reis naar de rode planeet mogelijk is.
De missie moet de Mars Arctic 365 ] gaat heten, en vindt van augustus 2014 tot juli 2015 plaats op Devon Island in Noord-Canada. De 6 vrijwilligers verblijven al die tijd in het Flashline Mars Arctic Research Station. De organisatie probeert op een zo realistisch mogelijke manier een mars-missie na te bootsen. Daarom is ook gekozen voor Devon Island, zo’n 1,200 kilometer van de Noordpool af.
“Het is één van de meest afgelegen locaties op de planeet, en lijkt daarmee in veel opzichten op Mars,” zegt Chris McKay, die het wetenschapsteam adviseert. “Een belangrijk doel van de missie is dat we de wereld laten zien dat marsreizen wel degelijk mogelijk zijn, en serieus moeten worden overwogen.”
Tijdens de missie gaan de ‘wetenschappers’ allerlei expedities nabootsen zoals die op Mars ook zouden gaan. Zo kan niemand naar buiten zonder ruimtepak, en moeten ze zichzelf weten te redden in het station. Dat betekent dat huishoudelijk werk moet worden gedaan, maar ook ze hun eigen reparaties moeten doen.
Daarnaast zullen de vrijwilligers ook onderzoek moeten uitvoeren. Dat gaat over verschillende wetenschappelijke velden, zoals geologie, geoscheikunde, microbiologie en paleontologie. 4 crewleden worden speciaal uitgezocht op die competenties. Ook gaan er 2 ingenieurs mee, voor het technische werk.
De vrijwilligers moeten aantoonbaar wetenschappelijk werk hebben verricht, en het liefst zijn gespecialiseerd in meerdere vakgebieden. Tijdens de missie worden niet alleen Mars-scenario’s nagebootst, maar wordt ook het effect van langdurige isolatie en stress gemeten. Dat is nodig voor een eventuele missie naar Mars.
Volgens The Mars Society gaat MA365 geen makkelijke expeditie worden. Zo moeten de crewleden zich aan een strikt regime houden, waarin ze op bepaalde tijden mogen eten, slapen, en uitrusten. Veel van de tijd moet worden besteed aan onderzoek. De vrijwilligers moeten een reeks medische testen doorlopen, en “een grote toewijding hebben aan het nut van menselijke kolonies op Mars.”.
Tijdens het werk wordt het team bijgestaan door een ondersteunende crew, die op een afstand meekijken met de missie. Om de missie zo goed mogelijk na te bootsen communiceren de teams met een flinke vertraging.
The Mars Society is een stichting die pleit voor bemande reizen naar Mars. Het is geen bedrijf dat zelf een missie wil uitvoeren (zoals Mars One), maar een internationale adviesgroep die de mogelijkheden van zo’n expeditie onderzoekt. Met simulaties als Mars Arctic 365 wil de stichting kijken naar de mogelijke problemen die astronauten tegen kunnen komen, en hoe die te overkomen zijn. The Mars Society is één van de grootste en vooral meest invloedrijke organisaties die pleit voor missies naar de rode planeet. Het team achter TMS zit vol met wetenschappers van NASA, die adviseren over allerlei aspecten van zo’n reis.
Geinteresseerden hebben nog tot 30 november de tijd om een sollicitatie te versturen – niet langer dan 4 pagina’s.
Tags : mars, Mars Society
Pieter Maarten Guijt
want to be the first to aply for he mission to mars.