morpheus

Posted On March 12, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 24634 Views

VIDEO: ‘Morpheus’ vliegt hoger en verder dan ooit

NASA’s experimentele ‘Morpheus’-ruimteschip heeft een nieuwe testvlucht gemaakt, waarbij de futurische lander hoger vloog dan ooit. Bekijk de video hier.

Tijdens de test vanaf Kennedy Space Center vloog de sonde niet minder dan 177 meter in de lucht, en legde hij een afstand af van 255 meter. De vlucht duurde 85 seconden, waarna het voertuig bijna perfect op de juiste plaats landde.

)

Experimenteel

‘Morpheus’ is een experimenteel project van NASA, waarbij een nieuw type lander wordt getest. Het ruimtevaartuig heeft wat weg van de ‘Lunar Excursion Module’ waarmee de Apollo-astronauten op de maan landden, maar ‘Morpheus’ is veel geavanceerder dan de LEM. Zo moet het voertuig nauwkeuriger en straks ook automatisch vliegen. Dat is handig voor onbemande missies.

De volgende stap in de testfase is dan ook het integreren van de Autonomous Landing and Hazard Avoidance Technology (ALHAT)-sensoren, waarmee ‘Morpheus’ ook zelfstandig kan landen.

Technieken om te integreren

‘Morpheus’ zal geen zelfstandig vaartuig worden. In plaats daarvan worden de technieken die in Morpheus worden gestopt, later geïmplementeerd in echte systemen zoals de nieuwe bemande capsule Orion, of toekomstige missies die zelfstandig op planeten gaan landen.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.