20131207-133631.jpg

Posted On December 7, 2013 By In Astronomie And 8611 Views

“Verloren” meteoriet gevonden

20131207-133631.jpg

Een team astronomen heeft een lang verloren gewaande meteoriet teruggevonden. De meteoriet stortte in 1873 neer in Nederland, en blijkt enorm significant te zijn voor de kennis van meteorieten en het ontstaan van leven.

Veel meteorieten zijn er in Nederland niet gevonden. In de hele geschiedenis zijn er slechts 5 gedocumenteerde vondsten van meteorieten. De Diepenveen-meteoriet is er daar één van. Het stuk steen kwam in 1873 neer in het Overijsselse dorpje, en werd gevonden door 2 boeren die op het land werkten. 

De meteoriet is uniek vanwege zijn samenstelling en leeftijd. Hij kan ons daarom veel inzichten geven over het ontstaan van ons eigen leven.

Belangrijke vondst
Niek de Kort is astronoom, en was betrokken bij het onderzoek. Hij zocht bronnen die de vondst van de meteoriet bevestigden en ging de lange geschiedenis van de ruimtesteen na. Hij vertelt aan GoForLaunch.nl wat deze meteoriet nou zo speciaal maakt.

      “Deze vondst is uniek, omdat de meteoriet ouder is dan ons zonnestelsel. Ook belangrijk is dat de meteoriet aminozuren bevat. Dat zijn onder andere de bouwstenen van het leven, waaruit ook het leven op aarde is ontstaan. Als de meteoriet ouder is dan onze zon, dan betekent dat dat het leven zoals wij dat kennen, spontaan in het universum kan onstaan.”

Lang verloren gewaand
Na de vondst werd de meteoriet doorgegeven van persoon tot persoon. Eerst naar de hoofdonderwijzer van het dorp, via de stiefzoon naar een natuurkundeleraar. Die legde de steen in een kistje op de zolder van zijn school, en na sluiting van de school kwam het kistje met de meteoriet terecht bij een verzamelaar. Zo kwam het bij De Kort terecht, want “die deed daar immers iets mee”.

      “De verzamelaar kwam bij ons terecht, hij zei dat hij wellicht iets speciaals had gevonden. Ik heb met enkele onderzoekers en sterrenkundigen gekeken naar de steen. We zagen al snel dat het om een meteoriet ging, en onderzoek wees uit dat de samenstelling ervan erg uniek was.”

Nog veel onderzoek
Natuurlijk houden De Kort en zijn team wel een slag om de arm, want het onderzoek is nog in volle gang. Toch lijken de voorlopige resultaten heel positief te zijn. De Kort hoopt dat het onderzoek uiteindelijk in Nature wordt gepubliceerd. 

De vondst van de meteoriet is een tijdje privé gehouden, maar wordt binnenkort officieel overhandigd aan Naturalis. Daar zullen geologen en astronomen meer onderzoek doen naar de meteoriet.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.