Venus Express

Posted On December 5, 2014 By In Astronomie And 1859 Views

Venus Express aan eind van leven

Venus Express is op. De Europese sonde, die al 8 jaar rondom onze buurplaneet draait, heeft waarschijnlijk geen brandstof meer en valt binnenkort een vurige dood tegemoet.

Dat schrijft ESA vandaag in een blogpost. Het European Space Agency zegt dat het het meeste contact met de sonde heeft verloren, en dat dat waarschijnlijk komt omdat er geen brandstof in de sonde meer zit.

Voorspeld

Dat is niet helemaal onverwacht, want ESA voorspelde al vorige maand dat Venus Express aan het eind van zijn Latijn was. Daarom kon de sonde nog een paar dappere manouvres uitvoeren, onder de noemer ‘alles of niets’. Zo dook ‘VEX’ nog een paar keer diep in de atmosfeer om daar allerlek data te verzamelen.

Grondstations

Rond 28 november verloor ESA voor het eerst contact met de sonde, en probeert het via grondstations om toch nog te praten met VEX. Er druppelt sporadisch wat telemetrie over de sonde binnen, die erop wijst dat de zonnepanelen van het ruimteschip naar de zon zijn gericht en dat het heel langzaam om zijn as draait.

Vurig einde

Door dat draaien staat de antenne van de sonde ook niet naar de aarde gedraaid, en is definitief contact niet meer mogelijk. Daardoor kan Venus Express ook niet meer bijgestuurd worden. Waarschijnlijk stort de sonde binnenkort richting de planeet, en verbrandt hij daarbij in de gloeiend hete dampkring. 

About

Comments are closed.