New Horizons

Posted On December 6, 2014 By In Uncategorized And 1830 Views

Pluto-jager New Horizons wakker gemaakt

Weet je nog met hoeveel bombarie ESA’s Rosetta-sonde werd ‘wakker gemaakt’ in augustus? Zo veel aandacht als er toen werd besteed aan de mediacampagne rondom de kometenjager, zo stilletjes heeft NASA nu zijn eigen sonde New Horizons uit een diepe winterslaap gehaald. De sonde werd na 9 jaar uit de sluimerstand gehaald en is op koers naar Pluto en de bijbehorende dwergplaneten.

New Horizon is al sinds januari 2006 op weg naar de dwergplaneten aan het uiterste einde van ons zonnestelsel, en heeft sindsdien al een goede 4,5 miljard kilometer afgelegd.

Pluto

In juli 2015 moet New Horizons aankomen bij Pluto, om daar een close-up te maken van de dwergplaneet en zijn grootste maan Charon. Daarna gaat de sonde verder met het verkennen van enkele asteroïden in de Kuiper-gordel. New Horizons is de vierde sonde ooit die zo ver in het zonnestelsel komt, en de eerste die gedetailleerde data van Pluto en andere verre objecten gaat verzamelen.

Non-actief

Tijdens zijn lange reis is New Horizons ruim 2/3e van de tijd in winterslaap gebracht, waarbij de meeste computersystemen op non-actief werden gezet. Zo moest de techniek aan boord van de sonde beschermd blijven, en kon de sonde energie besparen. 

Aan/uit/aan/uit

De sonde heeft echter niet aan één stuk door geslapen, want NASA heeft New Horizons tijdens zijn rit bijna 18 keer aan en uit gezet. Daarbij werd echter alleen een deel van de systemen online gebracht, waardoor de sonde prachtige en vooral waardevolle beelden kon maken van Jupiter, Neptunes en Uranus.

Probleemloos

New Horizons is nu definitief wakker gemaakt door NASA. Volgens het ruimteagentschap was dat “de keer waar het om ging.” Het opstarten ging zonder problemen – rond 21.00 Nederlandse tijd werden de computers weer langzaam opgestart, en 2 uur later werd het eerste signaal van leven verstuurd naar mission control in Houston. New Horizons is inmiddels zo ver weg dat het signaal er met lichtsnelheid nog steeds 4 uur en 25 minuten over doet om de aarde te bereiken.

About

Comments are closed.