image

Posted On December 2, 2013 By In Astronomie And 9190 Views

Stichting De Koepel stopt ermee

image

Stichting De Koepel stopt er per 1 januari mee. De stichting, die tientallen jaren zorgde voor popularisering van sterrenkunde en ruimteonderzoek, heeft geld meer. Het tijdschrift Zenit maakt nog wel een doorstart bij een uitgeverij.

De Koepel werd in 1973 opgericht, en moest bijdragen aan het populariseren van sterrenkunde en astronomie, voornamelijk onder amateursastronomen. De stichting lijkt aan zijn eigen succes ten onder te zijn gegaan – vanwege de grote populariteit van sterrenkunde, via internet en in de media, verzwakte de positie van De Koepel. Per 1 januari stopt de stichting daarom met haar activiteiten.

De 4 medewerkers van de stichting worden dan ook noodgedwongen ontslagen.

Landelijke Sterrenkijkdagen naar KNVWS
Activiteiten van De Koepel worden ondergebracht bij diverse organisaties. Zo worden de Landelijke Sterrenkijkdagen voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde worden opgepakt. Naar overname van andere activiteiten, zoals de (web)winkel en de jaarlijkse Astrobeurs, wordt nog gezocht.

Zenit maakt doorstart
Het maandelijke tijdschrift Zenit wordt overgenomen door Uitgeverij Stip uit Alkmaar. Hetzelfde gebeurt met de jaarlijks verschijnende Sterrengids en Sterren & Planeten.

De Koepel werkte nauw samen met Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht, waar de stichting onder andere een museum onderhield en waar kijkavonden werden gehouden.

Het is treurig dat De Koepel er mee moet stoppen, maar het is wel een teken dat de interesse in sterrenkunde en astronomie in Nederland erg hoog is. Hopelijk vinden de medewerkers snel een nieuwe baan.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.