20140224-181302.jpg

Posted On February 24, 2014 By In Ruimtevaart And 7694 Views

SpaceX wil raket terugbrengen naar aarde

SpaceX gaat tijdens zijn volgende lancering proberen zijn raket terug te krijgen naar de aarde. De eerste trap van de Falcon 9 krijgt een landingssysteem, waarmee de raket makkelijk op aarde terug zou moeten komen.

De eerste trap van de raket valt normaal gesproken in de oceaan, zodat iedere raket opnieuw gebouwd moet worden. SpaceX wil echter naar een model van herbruikbare raketten toewerken. Zo kan de Falcon 9 iedere motor afzonderlijk aan- en uitschakelen tijdens de vlucht. Huidige en vroegere raketten (zoals de Solid Rocket Boosters van de Space Shuttle) kunnen dat niet, die branden door tot de brandstof helemaal leeg is. Met de Falcon 9 kan SpaceX de raket weer hervullen met brandstof en met minimale aanpassingen weer opnieuw lanceren. Daarmee kunnen lanceringen nóg goedkoper worden dan het bedrag waarvoor het bedrijf ze nu al aanbiedt. 

Secundaire reden

Met de lancering in maart gaat SpaceX proberen een ‘zachte landing’ te maken op het water. Het is niet de bedoeling dat de raket weer opnieuw gebruikt gaat worden. Het bedrijf stuurt een vrachtlading naar het International Space Station. De Dragon-capsule is daarbij de primaire reden voor de vlucht, zegt SpaceX.

      “We zorgen dat de Dragon-capsule veilig naar het ISS kan komen. Daarbij gaan we testen of we wellicht de raket kunnen terughalen naar aarde, maar dat is slechts een bijzaak. Als de test werkt, zullen we het systeem later implementeren in toekomstige raketten.”

Grasshopper

SpaceX test het terugbrengen van raketten al langer. Het bedrijf bouwde onder andere de Grasshopper, een experimentele raket die verticaal en gecontroleerd kan landen. De Grasshopper is een prototype waarin technieken worden getest die later in “echte” raketten worden gebruikt.

Spin

Tijdens een lancering vorige maand werd het terugkeersysteem ook al getest, maar dat ging mis. Een Falcon 9 bracht toen de Cassiopeia-satelliet omhoog en poogde toen ook de eerste trap terug te krijgen. Dat lukte echter niet, omdat de trap begon te spinnen door de overgebleven brandstof. De trap raakte toen in een spin. SpaceX hoopt dat dat deze keer niet gebeurd, vanwege de aerodynamica die het landingsgestel aan de raket verbindt.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.