spaceshiptwo_crash

Posted On November 3, 2014 By In Ruimtevaart And 1896 Views

‘SpaceShipTwo crashte door fout in staartvleugel’

Het gecrashte SpaceShipTwo van Virgin Galactic is waarschijnlijk neergestort doordat de staartveren te vroeg uitklapten. Daardoor werd het ruimtevliegtuigje uit elkaar getrokken en stortte het neer.

Dat blijkt uit een eerste onderzoek door het Amerikaanse National Transportation Safety Borad, al stelt dat tegelijkertijd dat het definitieve onderzoek nog minstens een jaar op zich kan laten wachten.

Staartveren

Volgens het eerste onderzoek klapten de piloten de staartveren te vroeg uit. De staartveren horen open te gaan op het moment dat het vliegtuig zijn hoogste hoogte heeft bereikt. Daardoor moet het vliegtuigje meer afgeremd worden in de atmosfeer zodat het veilig kan landen.

Schuif

Tijdens het uitklappen van de vleugels moeten de piloten handmatig 2 acties uitvoeren. Eerst moet de schuif voor de veren van locked naar unlocked worden gezet, en om ze uit te klappen moet vervolgens handmatig worden geactiveerd.

Te vroeg uitgeklapt

De piloten zouden de schuif pas om unlock mogen zetten als het vliegtuig een snelheid van Mach-1.4 behaalt, maar volgens de camera’s in de cockpit werd de schuif al bij Mach-1 omgezet. Vervolgens klapten de staartveren uit zichzelf open. Hoe dat kon gebeuren, is niet duidelijk. Door de verkeerde snelheid kreeg het vliegtuigje te veel druk te verduren en werd het uit elkaar getrokken.

Vraagtekens

Met de eerste conclusie worden de twijfels weggenomen over de veel bekritiseerde motor. Virgin testte tijdens deze vlucht een nieuwe soort brandstof, die de motor van het raketschip volgens critici helemaal niet aankon.

Het onderzoek roept echter wel nieuwe vragen op, zoals waarom de piloten van het vliegtuig alle handelingen handmatig moeten uitvoeren.

Te vroeg voor conclusies

De NTSB stelde tijdens een persconferentie herhaaldelijk dat het ging om de eerste feiten, en niet om een oorzaak. Het definitieve onderzoek volgt pas over een paar maanden.

Tags : , , ,

About

Comments are closed.