Rusland gaat definitief door met het ISS tot 2024. Daarna wil het land zijn eigen modules afstoten van het station om er zijn eigen ruimtestation van te maken.
Dat melden Russische media. Het is de eerste keer dat de Russen zich uitlaten over hun plannen over de toekomst van het station. Tot nu toe bleef het bij speculatie en geruchten. Het is overigens nog niet duidelijk wat de andere ISS-partners (Europa, Canada, en Japan) met het station willen, maar als de Amerikanen en Russen doorgaan zullen de kleinere partijen vanzelf meelopen.
Autonome modules
Roscosmos’ besluit om tot 2024 door te gaan is nu definitief. Op die manier kan het station maximaal gebruikt worden. Na die tijd stoot Rusland zijn belangrijkste modules, de Zarya en Zvezda, af van het Amerikaanse gedeelte. De Russische modules zijn zo gebouwd dat ze ook autonoom verder kunnen werken, in tegenstelling tot de andere modules.
Eigen station
Met de oude modules wil Rusland een nieuw ruimtestation bouwen. Daarover is nog weinig bekend, behalve dat het een opstap moet worden voor missies naar de maan. Die plannen, zegt Rusland, gaan nog steeds door. Het land wil in 2030 een bemande missie naar de maan sturen.
Amerika, samen met Rusland de grootste aandeelhouder van het station, gaf vorig jaar al aan dat het tot 2024 door wilde met het programma. Dat zou aanvankelijk tot 2020 lopen.
Oekraïne
Rusland gaf vorig jaar met veel bombarie zijn bijdrage aan het station te stoppen. Dat gebeurde tijdens de Oekraïne-crisis, nadat het land in botsing kwam met Amerika over handelsembargo’s die ook de ruimtevaartsector troffen.
Later bleek Rusland vooral grote woorden te gebruiken. Het land wil in de toekomst wel een eigen ruimtestation, maar beseft tegelijk wel dat het ISS erg veel wetenschappelijke waarde heeft.