20140519-185512-68112561.jpg

Posted On May 19, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 15729 Views

Rusland investeert 1,8 biljoen in ruimtevaartprogramma

Rusland geeft zijn ruimtevaartprogramma een financiele injectie van ruim 1,8 biljoen roebel, ongeveer 40 miljard euro. Met dat bedrag poetst Rusland tot 2020 het sterk verouderde Sovjet-programma op. Ook wordt het programma flink uitgebreid.

The Moscow Times meldt dat naar aanleiding van uitspraken door vice-premier Dmitry Rogozin. 

Raketten oppoetsen

Het Russische ruimteagentschap Roscosmos gaat het geld gebruiken om zijn bestaande lanceercapacititeiten een goede poetsbeurt te geven. Vrijwel alle raketten, waaronder de Soyuz, Proton, en Progress, komen uit de vroege jaren 60 en 70  en hebben sindsdien nog maar weinig vernieuwingen ondergaan.

Eigen lanceerbasis

Maar Rusland gaat ook investeren in zijn eigen lanceerbasis, het Vostochy Cosmodrome in het verre oosten van het land. Momenteel moet het land voor de meeste lanceringen aankloppen bij Kazachstan, waar Roscosmos de oude lanceerbasis Baikonur huurt.
      Rusland wil af van die deal met Kazachstan, omdat die veel geld kost en de twee landen inmiddels op gespannen voet met elkaar staan.

Satellietnetwerk vergroten

Ook het netwerk van actieve satellieten moet worden uitgebreid. Zo moet het aantal satellieten omhoog, van 78 in 2015 naar 113 in 2020. Daarbij moet vooral het leger meer gebruik kunnen maken van observatie- en communicatiesatellieten, iets wat de Russische militairen niet meer konden sinds het einde van de Koude Oorlog.

Navigatiesysteem

In het bijzonder wordt ook Ruslands eigen netwerk aan navigatiesatellieten genoemd. Het Glonass-netwerk moet worden uitgebreid naar meer satellieten, maar ook de kwaliteit moet omhoog. Zo moeten de satellieten in 2020 een precisie hebben van 0,6 meter, in plaats van de huidige 1,4.
      Daarvoor moet Rusland verder met de bouw van de nieuwste generatie Glonass-satellieten, de K-modellen.

Sinds de spanningen tussen Amerika en Rusland over de Oekraïnecrisis heeft Rusland al meerdere keren laten verder af te stappen van internationale samenwerking. Het land wil zelf onafhankelijker worden in de ruimte, met uitgebreide eigen lanceermogelijkheden en wellicht in de toekomst een nieuw, eigen ruimtestation. Deze nieuwe financiële boost laat maar weer eens zien dat het land serieus is met zijn ruimteambities.

Tags : , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.