20130926-164529.jpg

Posted On September 26, 2013 By In Ruimtevaart And 4254 Views

Oudste ISS-module kan nog jaren mee

20130926-164454.jpg

De oudste module van het ISS kan zeker tot 2028 door. Dat concludeert het Russische ruimteagentschap Roscosmos na het bestuderen van de Zarya-module.

Dat is goed nieuws voor fans van het International Space Station, want dat betekent dat het ruimtestation nog wel eens langer in de lucht zou kunnen bijven. Als de overige modules ook toekomstbestendig blijken te zijn, kan worden gepraat over de toekomst van het ISS.

De Zarya-module zou daarmee 2 keer zo lang operationeel blijven als aanvankelijk gedacht, ondanks kleine scheurtjes die tijdens het testen werden ontdekt. De resultaten werden bekend gemaakt tijdens de International Astronautical Congress in Beijing deze week.

Kleine scheurtjes
Wetenschappers van Roscosmos testten 2 jaar lang een replica van de module en vonden bij hoge druk enkele microscheurtjes in de romp. Die scheurtjes werden echter niet groter tijdens verdere tests, en zullen dus geen probleem vormen voor de toekomst van het ruimtestation.

Het ISS blijft nog in ieder geval tot 2020 in omloop, maar zoals het er nu uitziet is het dan echt einde oefening van het ruimtestation. Het station zal dan in etappes uit zijn omloopbaan worden gehaald en in de Stille Oceaan vallen.

Het is technisch gezien mogelijk het ISS langer in gebruik te houden, maar wel met de nodige reparaties en verstevigingen. Die zijn bij de Zarya-module in ieder geval niet nodig.

Toekomst van het ISS
Er is veel discussie over de toekomst van het ISS. Voorstanders van het ruimtestation willen zo lang mogelijk doorgaan met het ruimtelaboratorium vanwege de belangrijke wetenschappelijke waarde ervan, maar de hoge kosten zijn bijna niet terug te verdienen. Om het station zo optimaal mogelijk te benutten wordt iedere beschikbare seconde volgestopt met wetenschappelijke experimenten. Maar het station moet ook permanent worden bediend, en dat kost veel tijd en geld.

Veel instanties willen dat het budget van het ISS naar andere projecten gaat, zoals Marsmissies, of missies naar de maan. 

Eerste module ooit
De Zarya-module was het eerste onderdeel van het ISS dat in een baan om de aarde werd gebracht. In november 1998 lanceerde een Proton-raket de module, die door zowel NASA als Roscosmos werd gefinancierd. Een maand later volgde de eerste Amerikaanse module aan boord van de spaceshuttle Endeavour.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.