IMG_0942.PNG

Posted On May 16, 2015 By In Ruimtevaart And 2261 Views

Opnieuw Russische raketlancering mislukt

Opnieuw is een Russische lancering mislukt. Een Proton-raket moest een Mexicaanse telecom-satelliet de ruimte in brengen, maar stortte vlak na de lancering neer in Oost-Siberië. Het ongeluk gebeurde slechts een week nadat een Soyuz-lancering mis ging, waardoor een Progress-vrachtschip niet naar het ISS kon vliegen.

De Proton-raket steeg vannacht (Nederlandse tijd) op vanaf het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan. Hoewel de lancering aanvankelijk succesvol bleek, sprak mission control na de eerste minuten van “een niet-normale situatie”, waarna de livestream abrupt werd afgebroken.

Crash

Dat gebeurde zo’n 8 minuten in de vlucht, rond de tijd dat de Proton zijn derde trap moest afstoten. Een half uur na de lancering erkende het Russische ruimteagentschap Roscosmos dat de lancering mislukt was. De derde trap van de raket zou onbestuurbaar zijn na het afstoten, en zou daardoor zijn motoren niet kunnen ontsteken.

De derde trap en de satelliet zouden zijn neergekomen in Chita, een regio in Oost-Siberië. Dat is nog niet bevestigd – het is moeilijk de precieze crash-locatie te vinden in het onherbergzame gebied.

De raket had de MexSat 1-satelliet aan boord, een communicatiesatelliet die werd gebouwd op gezag van de Mexicaanse overheid.

Eerdere crash

De mislukte lancering komt slechts een week nadat een bevoorradingsmissie naar het ISS mislukte, ook door een defect aan een Russische raket. Daarbij kwam een Soyuz-raket in de problemen, waardoor een Progress-vrachtschip met 6,500 kilo vracht niet naar het ISS kon vliegen.

Ook daarbij mislukte de lancering tijdens het ontkoppelen van de derde trap. Tijdens de ontkoppeling begon het vrachtschip rond te tollen, waardoor het niet meer te besturen was.

Verschillen

Overigens zijn de incidenten niet helemaal met elkaar vergelijkbaar. De Soyuz-raket die vorige week in de problemen kwam werd gemaakt door het Russische staatsbedrijf Energomash, terwijl de Proton-raket door het commerciële International Launch Services wordt gemaakt. 

Bezuinigingen

Toch is de mislukte lancering een klap voor de Russische ruimtevaartindustrie, die onder grote financiële druk staat. Zeker nu grote Amerikaanse bedrijven zoals United Launch Alliance geen Russische raketmotoren meer mogen inkopen vanwege een handelsembargo, waarschuwen critici voor veiligheidsrisico’s in de industrie Die zouden ontstaan omdat Russische bedrijven steeds goedkoper moeten werken.

Tags : , , , , , , , ,

About

Comments are closed.