IMG_0951-0.JPG

Posted On May 19, 2015 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 1879 Views

Wat gebeurt er eigenlijk als een vrachtschip niet naar het ISS kan?

Het Progress-vrachtschip dat vorige week verloren raakte, is teruggestort naar aarde. Dat betekent dat er voorlopig geen voorraad meer bij het ISS komt. Gelukkig hoeven de astronauten niet te verhongeren, want er is nog meer dan genoeg voedsel aan boord van het internationale ruimtestation. Wat gebeurt er eigenlijk als zo’n vrachtschip het ISS niet bereikt?

Wat ging er nou precies mis?

Een Russisch Progress-vrachtschip werd vorige week aan boord van een Soyuz-raket naar het ISS gelanceerd. Daarin zat zo’n 6,500 kilo vracht, waaronder eten, kleding, brandstof en wetenschappelijke experimenten voor de astronauten in het station. Een dergelijke lancering wordt zo vaak gedaan, dat het eigenlijk een routineklus is. Toch ging het deze keer niet helemaal goed.

Hoewel de lancering aanvankelijk succesvol leek, bleek er iets mis te gaan bij het ontkoppelen van de Progress. Die sloeg na de ontkoppeling op hol, waardoor hij eindeloos rond begon te tollen. Het vrachtschip was niet meer onder controle te krijgen, waardoor het langzaam maar zeker terug in de atmosfeer viel.

En de astronauten dan?

Die kunnen heus wel een tijdje zonder voorraad. Het ISS-programma is erop ingericht dat er altijd meer dan genoeg voorraden aan boord zijn om nog maanden te overleven – precies voor incidenten als deze. Het kan altijd gebeuren dat er iets mis gaat met een lancering, maar alle kritieke voorraad zoals voedsel is er altijd voor minimaal 6 maanden.

Ook over drinkwater hoeven de astronauten zich geen zorgen te maken; in het ISS worden urine en zweet verschoond tot drinkwater. Mocht dat recycle-systeem stuk gaan, dan is er ook nog een voorraad water aan boord.

Die ‘buffer-zone’ is aan de ene kant ingecalculeerd voor het geval een enkele lancering mis gaat, maar er wordt ook rekening gehouden met het feit dat toekomstige bevoorradingen worden uitgesteld. Als een lancering of aankoppeling mis gaat, moeten de ruimteagentschappen onderzoek doen naar de oorzaak. Daardoor kan het gebeuren dat andere vrachtschepen voorlopig niet naar het station vliegen.

Een probleem waar de astronauten wel mee kampen, is dat de wc-zakken op beginnen te raken. Dat zijn plastic zakken die onder het toilet in het Russische gedeelte van het station worden gehangen. Die worden normaal na ieder toiletbezoek vervangen, maar die moeten nu een tijdje hergebruikt worden…

Gebeurt dit vaker?

Niet heel vaak – over het algemeen zijn vluchten naar het ISS een routineklus die meestal goed gaat.

Toch komt het soms voor dat een vracht om wat voor reden dan ook het ISS niet bereikt. Dat gebeurde onlangs nog in oktober, toen een Antares-raket van Orbital Sciences vlak na de lancering ontplofte. Het Cygnus-vrachtschip, met daarin ruim 6,500 kilo lading, ging in vlammen op.

Zo mis is het nog nooit gedaan met een bemande vlucht naar het ruimtestation, al lopen ook die niet altijd vlekkeloos. Nog vorig jaar ging er iets mis met de software van een Soyuz-capsule, toen 3 astronauten op weg waren naar het station. Daardoor moest de Soyuz een langere baan kiezen om naar het ISS te vliegen, waardoor de reis niet 6 uur duurde, maar wel 3 dagen. Uiteindelijk kwam de astronauten alsnog heelhuids aan, en waren ze onderweg niet in gevaar.

Wie is er verantwoordelijk voor zo’n mislukte lancering?

In het geval van een mislukte lancering wordt altijd uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er precies mis is gegaan.

Soms is dat erg moeilijk, zoals in dit geval. De derde trap van de Soyuz-raket ligt namelijk op de bodem van de Grote Oceaan, en kan niet zomaar onderzocht worden.

Ook gaat het onderzoek verder dan de vraag ‘wie de raket heeft gebouwd’. De Soyuz-raket werd gebouwd door het Russische staatsbedrijf Energia, maar die is niet per definitie de schuldige. Energia gebruikt namelijk onderdelen die weer door tientallen of zelfs honderden bedrijven worden gebouwd. Het is mogelijk dat zo’n onderdeel de oorzaak van de crash is geweest. Het zal nog wel even duren voor de oorzaak bekend is…

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.