Posted On March 24, 2015 By In Politiek, Ruimtevaart And 1862 Views

Nieuwe Russische lanceerbasis Vostochny in financiële problemen

Het gaat slecht met de bouw van de nieuwe Russische lanceerbasis Vostochny. Het bouwproject loopt zo in de papieren dat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. De stroom wordt binnenkort afgesloten op de bouwplaats, en critici vragen zich af of het ambitieuze maar megalomane project ooit wel afkomt.

Dat melden Russische media, kort nadat vice-premier Dmitry Rogozin op werkbezoek was bij het project.

Woedend

Rogozin, die de hele Russische ruimtevaartindustrie en daarmee de nieuwe lanceerbasis overziet, zou woedend zijn geweest tijdens zijn bezoek. Hij dreigde “de hoofden af te rukken” van corrupte bouwplaatsmanagers. 

Financiële problemen

De bouwplaats kampt met veel financiële problemen, waardoor de kosten nu amper betaald kunnen worden. Het lokale energiebedrijf, Amurenergosbyt, dreigt nu alle energievoorzieningen naar de bouwpaats te stoppen. Er staat een schuld open van ruim 350,000 euro. 

Onafhankelijke basis

De lanceerbasis Vostochny ligt in het verre oosten van Rusland. De basis is het geesteskind van president Putin en van Roscosmos-leider Rogozin, en moet Rusland vooral onafhankelijk maken van ander landen. Rusland moet nu nog noodgedwongen gebruik maken van de Kazachstaanse basis Baikonur, een contract met een geschiedenis die tot de oude Sovjet Unie teruggaat. Rusland wil autonomer worden en zelf raketten kunnen lanceren.

Vostochny moet een fonkelnieuwe lanceerbasis worden, maar daar zijn wel astronomisch hoge kosten mee gemoeid. Het project kost een goede 150 miljard roebel – 2,3 miljard euro.

Corruptieschandalen

Het project wordt ook al vanaf dag één geplaagd door problemen. Zo werden al meerdere aannemers gearresteerd in corruptiezaken. Een daarvan was de hoofdaannemer, die bijna 25 miljoen euro achterover had gedrukt.

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.