NASA heeft alle ruimtevaartsamenwerking met Rusland stopgezet, behalve als het gaat om het International Space Station. Gelukkig is dat zo’n beetje het enige werk dat de twee landen nog samen doen.
De “samenwerking” stopt met de samenwerking vanwege de situatie op de Krim. Amerika vindt dat Rusland ongeoorloofd dat stuk land van Oekraine heeft geannexeerd. De diplomatieke spanningen tussen de landen lopen al weken hoog op.
Contactverbod
Nu heeft NASA alle contract met hun Russische collega’s van Roscosmos verbroken. De Amerikaanse regering verbiedt NASA-medewerkers om contact te hebben met hun Russische collega’s, en alle werkbezoeken aan het land zijn opgeschort.
ISS-samenwerking
Alleen als het gaat om het International Space Station mogen de landen nog wel samenwerken. Sterker nog, dat zal wel moeten, want momenteel bevinden zich 2 Amerikanen en 3 Russen in het ruimtestation. Zonder samenwerking kan het ISS niet functioneren, dus de landen hebben geen keus dan samen te werken.
In de praktijk verandert er dus weinig, behalve dan dat de Amerikanen en de Russen elkaar even met een scheef oog aankijken. De maatregel is dan ook voornamelijk symbolisch.
Sneer
Inmiddels heeft NASA met een flinke sneer richting het Amerikaanse Congres gereageerd op het boycot, op nota bene een Google Plus-pagina
“Als de Amerikaanse regering ons verzoek om meer geld had ingewilligd, hadden we zelf astronauten kunnen lanceren vanaf Amerikaanse bodem, in plaats van miljoenen dollars naar Rusland te sturen.”
Afhankelijk
Amerika is sinds het einde van de Space Shuttle afhankelijk van Russische Soyuz-raketten om astronauten naar het ISS te lanceren. Tot voor kort werd altijd gezegd dat de situatie in Oekraine geen invloed zou hebben op de ruimtevaartsamenwerking tussen de landen, maar dat begint toch langzaam maar zeker toch te gebeuren. Het is vrij uniek dat NASA, een wetenschappelijke organisatie, wordt ingezet voor diplomatieke doeleinden.
Tags : Amerika, Charles Bolden, ISS, nasa, politiek, Roscosmos, ruimtevaart, rusland