20131216-193033.jpg

Posted On December 16, 2013 By In Ruimtevaart And 14606 Views

NASA overweegt ruimtewandeling voor kapot ISS

NASA overweegt een nood-ruimtewandeling te maken om het kapotte koelingssysteem van het ISS te repareren. Een van de twee pompen van het station raakte woensdag beschadigd, waardoor nu inmiddels ook een bevoorradingsmissie is uitgesteld.

De twee Amerikaanse astronauten Rick Mastracchio en Mike Hopkins bereiden zich inmiddels voor op een ruimtewandeling. De crew heeft de ruimtepakken al klaar liggen en gecontroleerd voor gebruik, meldt Mastracchio tegen persbureau Reuters.

Het defect is ook een probleem voor de lancering van het Cygnus-voorraadschip dat eigenlijk deze week naar het station moet vertrekken. NASA heeft de lancering, die eigenlijk voor gisteren gepland stond, uitgesteld tot in ieder geval donderdag. Volgens het ruimteagentschap is het niet veilig om het vrachtschip te laten koppelen terwijl het station op halve kracht loopt.

Geen gevaar voor crew
Volgens NASA is de crew geen enkel moment in gevaar geweest, ondanks dat het station maar op halve koeling stroomt.

      “Het is een groot probleem voor het station, en duidelijk iets dat we moeten repareren. Maar ik ben er niet zo bezorgd over. We weten hoe we met dit soort problemen om moeten gaan.”
      – Rick Mastracchio, in een gesprek met Reuters

NASA onderzoekt eerst nog of het werkelijk om een hardwareprobleem gaat, zoals nu vermoed wordt. Als dat bevestigd wordt, moeten de astronauten een EVA doen om de pomp te repareren.
      Mastracchio heeft al eerder een ruimtewandeling gemaakt, voor Hopkins wordt het de eerste keer.

Het ISS had in 2010 ook al last van een dergelijk probleem – toen waren er maar liefst 3 ruimtewandelingen nodig om de koelingen te repareren.

Halve station uitgeschakeld
Vorige week raakte een van de twee koelingspompen van het ISS beschadigd. Het station draait daarom nog maar op halve kracht. De Columbus- en Kibo-module zijn inmiddels afgesloten om de koelsystemen zo veel mogelijk te sparen. 

Tags : , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.