20140308-160143.jpg

Posted On March 8, 2014 By In Astronomie And 9698 Views

NASA kan geheime ‘Planeet X’ niet vinden

NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) heeft de hypothetische ‘Planeet X’ niet kunnen vinden. Volgens astronomen bestaat de grote planeet die zich ergens voorbij Pluto zou bevinden niet.

Sterrenkundigen zoeken al jaren naar het mysterieuze hemellichaam, dat naast ‘Planeet X’ ook wel ‘Nemesis’ of ‘Tych’ wordt genoemd. ‘Planeet X’ is een theoretische planeet zo groot als Saturnus die op een afstand van 10,000 Astronomische Eenheden (AE) zou staan. Het concept voor de planeet werd bedacht om de baan van ijsobjecten als kometen en dwergplaneten achter Neptunus te kunnen verklaren. De zwaartekracht van ‘Planeet X’ zou een verklaring zijn waarom die hemellichamen zich gedragen zoals ze nu doen.

“Op zoek naar nieuwe theorie

WISE speurde de hemel af met infraroodstraling om een glimps op te vangen van de planeet, maar de astronomen die de data bestudeerden kwamen tot de conclusie dat de planeet toch niet bestaat. “Het buitenste deel van het zonnestelsel heeft geen gasreus. We moeten op zoek naar een andere verklaring voor de baan van hemellichamen in de buitenste ring ervan.”

Nieuwe sterren

Toch was de zoektocht niet helemaal voor niks, want WISE vond wel duizenden nieuwe sterren, waaronder veel Bruine Dwergen, binnen 500 lichtjaren van de zon. Daarmee staan de 3,525 nieuw ontdekte hemellichamen “in onze achtertuin”.

NEOWISE

De WISE-telescoop werd in 2011 in winterslaap gebracht, maar in 2013 werd er nieuw leven geblazen in het project. Dat werd omgedoopt tot NEOWISE, en zoekt nu naar asteroïden, kometen en andere voorwerpen in de buurt van de aarde om de planeet te beschermen tegen inslagen.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.