20131010-235738.jpg

Posted On October 10, 2013 By In Ruimtevaart And 4343 Views

Mercury-astronaut Scott Carpenter (88) overleden

20131010-235659.jpg

Mercury-astronaut Scott Carpenter, een van de eerste Amerikanen in de ruimte, is overleden. Carpenter was de tweede Amerikaan die in een baan om de aarde vloog. Hij is 88 jaar geworden.

Carpenter was de vierde Amerikaan in de ruimte, en na John Glenn de tweede die een baan om de aarde maakte. Hij vloog op 24 mei 1962 met zijn ruimtecapsule ‘Aurora 7’, 5 keer een baan om de aarde.

Malcolm Scott Carpenter was een van de zogeheten ‘Mercury 7’, de eerste groep Amerikanen die de ruimte bezochten. Alan B. Sheppard was daarvan de eerste. Van de Mercury 7 is enkel nog John Glenn (92) in leven.

Geen goede astronaut
Carpenter, God hebbe zijn ziel, was geen heel goede astronaut. Zijn vlucht verliep niet helemaal vlekkeloos, niet in de laatste plaats door Carpenters eigen nalatigheid.
Zo kwam Carpenter ruim 400 kilometer van zijn bedoelde landingsplaats in de Atlantische Oceaan terecht. Hij moest daar bijna 3 uur wachten voordat de helikopters hem konden vinden. Gedurende die tijd was onbekend of hij nog in leven was.

Steken laten vallen
NASA concludeerde dat Carpenter ernstig tekort schoot tijdens zijn landing. Zo vuurde Carpenter zijn re-entry-raketten te laat af, en controleerde hij veel van de benodigde instrumenten niet voor zijn terugkeer. Daardoor raakte ook zijn brandstof bijna op.

“Hij negeerde al onze bevelen om zijn instrumenten te checken. Ik bezwoor dat Scott Carpenter na zijn vlucht nooit meer in de ruimte zou vliegen, en dat gebeurde ook niet,” schreef vluchtleider Christopher Kraft in zijn memoires (‘Flight: My Life in Mission Control’ uit 2001.)

Carpenters dood werd door zijn vrouw bekend gemaakt. Hij zat al langere tijd in een verzorgingshuis in Denver, waar hij ook overleed. Een doodsoorzaak werd niet gegeven. Carpenter werd geboren op 1 mei 1925 en is 88 jaar geworden.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.