ATV Georges Lamaitre

Posted On February 14, 2015 By In Ruimtevaart And 1782 Views

Laatste ATV ooit verlaat ISS

Het laatste Europese vrachtschip ATV heeft voor het laatste afscheid genomen van het internationale station ISS. Het Automated Transfer Vehicle met de bijnaam Georges Lamaitre was de laatste van de 5 vrachtschepen die ESA naar het ruimtestation stuurde.

Het vrachtschip hing sinds 12 augustus 2014 aan het ruimtestation, waar het twee weken eerder (op 29 juli) naartoe was gelanceerd vanaf de Europese ruimtebasis Kourou (Frans Guyana). Het bracht toen ruim 6,555 kilo aan voorraad naar het station, de grootste hoeveelheid spullen van alles ATV’s. 

De ATV was van 18.35 tot 18.39 te zien boven Nederland, waar hij kort achter het ISS te zien was in de lucht.

Europa’s bijdrage

Het Automated Transfer Vehicle is, na de Columbus-module de Cupola-uitkijktoren, de grootste Europese bijdrage aan het International Space Station. Europa stuurde sinds 2008 5 schepen naar het station. Daarin zat voedsel, kleding, en wetenschappelijke apparatuur van het station.
      Ook werd het ATV gebruikt om het ruimtestation van koers te veranderen.

Wetenschappers

De ATV’s kregen bijnamen vernoemd naar beroemde wetenschappers. Respectievelijke heetten de vrachtschepen Jules Verne, Johannes Kepler, Edoardo Amaldi, Albert Einstein, en de huidige Georges Lamaitre.

To infinity and beyond

Het is niet helemaal het einde voor het ATV-programma. Europa gaat de Amerikanen helpen met het Orion-programma, door de aandrijving van het ruimteschip te gebruiken voor de Orion Multipurpose Crew Vehicle. 

Toekomstige bijdrage

Dat is een overeenkomst die ESA aanging met NASA, nadat besloten werd om langer door te gaan met het ISS. Dat zou aanvankelijk tot 2017 operationeel blijven, en Europa had voor die periode 5 ATV’s beschikbaar gesteld. Toen besloten werd het station tot in ieder geval 2020 te blijven gebruiken, moest Europa een nieuwe vorm van bijdrage zoeken. Er werd besloten geen nieuwe ATV’s meer te bouwen, mede omdat Amerikaanse bedrijven als SpaceX en Orbital Sciences die klus deels hadden overgenomen. 

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.