Geo-Kompsat

Posted On February 13, 2015 By In Ruimtevaart And 1619 Views

Arianespace krijgt contract voor Koreaanse Geo-Kompsats

Arianespace heeft een contract binnengesleept om 2 satellieten voor Zuid-Korea te lanceren. De geostationaire aardobservatiesatellieten worden in 2018 en 2019 gelanceerd. Het Franse Arianespace wist SpaceX af te troeven in het bieden op het contract, ondanks diens absurd lage prijzen.

Arianespace lanceert de Geo-Kompsat 2A en 2B namens het Koreaanse ministerie van Wetenschap, ICT en Toekomst. De eerste lancering vindt plaats in 2018, vanaf Arianespaces vertrouwde Ariane 5-raket.

Staat van dienst

De twee bedrijven bieden al sinds 2014 op het contract. Zuid-Korea wilde niet expliciet melden waarom het contract naar arianespace ging en niet naar het veel goedkopere SpaceX. Arianespace zegt zelf dat het komt om zijn goede staat van dienst – het heeft de afgelopen al 84 succesvolle lanceringen uitgevoerd van de betrouwbare Ariane 5.

Aardobservatie

De Geo-Kompsats zijn aardobservatiesatellieten, maar wel met afzonderlijke doelen. De 2A is voornamelijk bedoeld om meteorologische data te verzamelen, terwijl de 2B zich gaat richten op het bestuderen van de oceanen.

De satellieten hebben een levensduur van zo’n 10 jaar, en moeten de Communicatie, Oceanisch Meteorologische Satelliet vervangen die in 2010 door Airbus werd gebouwd.

Tags : , , , , , , , ,

About

Comments are closed.