20140411-200114.jpg

Posted On April 11, 2014 By In Ruimtevaart And 9750 Views

ESA’s Sentinel-satelliet ontsnapt aan ruimte-botsing

Dat een satelliet van 280 miljoen euro lanceert, dat dat het paradepaardje van je ruimtevaartprogramma is, en dat dan ding dan op een haar na gemist wordt door een stuk ruimteafval. Dat geluk heeft alleen het European Space Agency, wiens Sentinel 1-satelliet na de lancering tenauwernood gemist werd door een stuk ruimtepuin.

Een dag ná de lancering van Europa’s Sentinel-aardobservatiesatelliet kwam de kunstmaan bijna in botsing met de Amerikaans ACRIMSAT-satelliet, meldt ESA in een blog. ACRIMSAT had geen brandstof meer en was daardoor onbestuurbaar geworden.

Nauwe misser

De controllers van Sentinel handelden snel – ze wisten de satelliet in een vloeiende manouevre van koers te laten wijzigen. Dat duurde slechts 39 seconden, en met snelheden van vele duizenden kilometers per uur is dat een nauwe misser geweest.

      “We hadden net de eerste dag achter ons toen we ineens een serieuze waarschuwing kregen: er is gevaar voor een botsing met de NASA-satelliet ACRIMSAT. ‘Meen je dat nou?’ dachten we. Een ontwijkingsmanouevre zo vroeg in de missie? Dat is nog nooit voorgekomen, dat hebben we zelfs nog nooit gesimuleerd!”
      – Iemand in de controlekamer van Sentinel, zoals te lezen op ESA’s website.

Ruimteafval

Het verhaal over hoe spannend het er op zo’n moment in mission control aan toegaat is het lezen waard, maar de bijna-botsing is vooral nog eens een goede herinnering aan het gevaar van ruimteafval. Steeds meer oude satellieten en raket-brokstukken zweven koersloos om de aarde, en dat kan zoals nu te zien is grote schade opleveren. ESA werkt daarom ook actief (samen) aan oplossingen op ruimteafval op te ruimen, maar voorlopig is er nog geen concrete oplossing in beeld.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.